Mișcarea Respect Moldova, despre sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului

Mișcarea Respect Moldova, despre sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului

Mişcarea Respect Moldova a analizat atent rezultatele activităţii Parlamentului în cadrul sesiunii parlamentare de primăvară-vară și, în mod special, a analizat activitatea majorității parlamentare, adică a fracțiunii PAS din Parlament. Partidul a constatat că „cu regret, agenda lor a fost una departe de soluționarea problemelor reale cu care se confruntă cetăţenii Republicii Moldova”, informează OFICIAL.

„Noi, cei din Partidul Politic Mişcarea Respect Moldova, cunoaştem aceste probleme, deoarece ne deplasăm permanent în teritoriu şi suntem în contact direct cu cetăţenii. Astfel, de pe agenda fracțiunii PAS a lipsit cu desăvârşire cea mai gravă problemă cu care se confruntă ţara – criza demografică. În ultimii doi circa 200 000 de cetățeni au plecat din Republica Moldova pentru totdeauna. Deputaţii majorității parlamentare nu au abordat nici măcar tangenţial această problemă, nemaivorbind deja de anumite soluţii.

De pe agenda PAS în această sesiune a lipsit şi problema reîntregirii ţării, care continuă să fie unul dintre principalele obstacole în consolidarea şi dezvoltarea societăţii noastre.

De asemenea, ne exprimăm regretul că fracțiunea PAS n-a examinat şi n-a adoptat niciun document serios care să stimuleze dezvoltarea economiei naţionale, atragerea investiţiilor străine, crearea condiţiilor optime pentru impulsionarea investiţiilor interne. Dimpotrivă, investitorii străini părăsesc Republica Moldova. În domeniul economic, majoritatea parlamentară a venit doar cu abordări fragmentare, sectoriale, dar nu cu viziuni strategice de ansamblu. La fel, menționăm că datoria externă a crescut fără precedent – de la 52 de miliarde lei la 107 miliarde lei, în primul trimestru al anului 2024. Guvernarea PAS a acumulat datorii de două ori mai mari decât toate guvernările luate la un loc de la independență.

Nu putem să nu menționăm că au fost ignorate problemele cu care se confruntă agricultorii. Iar în domeniul educației și a medicinei se înregistrează un număr record de lipsă de personal, ceea ce duce la scăderea nivelului educațional al tinerei generații, iar serviciile medicale lasă de dorit.

La capitolul ordine publică și siguranța cetățenilor – cu regret, constatăm că crimele din ultima perioada care au avut loc în Republica Moldova, în special în municipiul Chișinău, demonstrează faptul că structurile de forță din Republica Moldova se confruntă cu lipsa de capacitate de a asigura securitatea populației. Iar deficitul de cadre de la Ministerul Afacerilor Interne este unul fără precedent, lipsește 40% din efectiv. O criză de personal se atestă și în Ministerul Apărării, iar conducerile instituțiilor menționate nu sunt în stare să soluționeze această problemă. Mai mult decât atât, în pofida investițiilor masive în sectorul apărării, nu putem avea încredere că Armata Națională poate să-și exercite atribuțiile conform Constituției.

Un caracter fragmentar au purtat şi acţiunile PAS în domeniul social. S-a venit cu abordări pe categorii sociale, dar nu cu abordarea complexă a gravelor probleme ce există în acest domeniu, iar indexarea pensiilor n-a fost făcută conform prevederilor legale – cu ajustare la inflația de 30%, pensiile fiind indexate doar cu 15%. Fapt ce a dus la o sărăcie fără precedent a unor categorii de persoane social-vulnerabile” – se spune în declarația partidului.

Mişcarea Respect Moldova consideră că reformele în domeniul justiției și combaterea corupției promovate de către majoritatea parlamentară au avut mai degrabă un efect invers decât cel scontat. „Aceasta vorbeşte despre lipsa unei viziuni clare în acest sens şi, probabil, de lipsa de voinţă politică reală pentru a schimba starea de lucruri în aceste domenii de maximă importanţă.

Prin urmare, Partidul Politic Mişcarea Respect Moldova consideră că majoritatea parlamentară actuală nu și-a onorat promisiunile electorale față de alegători. Ba mai mult, conchidem că, în perioada guvernării lor, în Republica Moldova s-a instaurat un blocaj și un dezastru în majoritatea domeniilor: economic, social, agricultură, justiție, educație și altele. Iar majoritatea cetățenilor, conform ultimelor sondaje, consideră că a crescut exponențial corupția în rândurile actualei guvernări”, au menționat autorii declarației.

În acest context, Mișcarea a venit cu un apel către cetățenii Republicii Moldova – să facă concluziile de rigoare privind activitatea defectuoasă a actualei guvernări, atât la nivel parlamentar, cât și la nivel de Guvern, care a adus țara în prag de colaps în toate domeniile. „Totodată, îndemnăm cetățenii să susțină și să adere la Partidul Politic Mișcarea Respect Moldova, care este un partid tânăr, pro-european, din care fac parte adevărați patrioți și care are o echipă profesionistă – cu experiență în administrarea instituțiilor statului și în soluționarea problemelor stringente cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova”, a conchis formațiunea.

Share