“Mișcarea Pentru Popor” îi cere Guvernului să achite integral facturile cetățenilor pentru resursele energetice

“Mișcarea Pentru Popor” îi cere Guvernului să achite integral facturile cetățenilor pentru resursele energetice

Reprezentanții unor partide politice, aleși locali și activiști civici au anunțat astăzi despre crearea „Mișcării Pentru Popor”.

Ei au precizat că scopul formațiunii este ajutarea cetățenilor să facă față majorării tarifelor pentru resursele energetice. Mai exact, grupul de constituire a „Mișcării Pentru Popor” cere ca Guvernul să achite integral facturile pentru gaz, electricitate și energie termică în perioada decembrie 2022 – februarie 2023.

Într-un manifest al noii formațiuni se menționează că Republica Moldova trece acum prin cea mai profundă criză social-economică de la proclamarea independenței. „Valul de scumpiri a afectat toate categoriile sociale și a lovit puternic în sectorul real al economiei. Tarifele pentru toate resursele energetice au bătut constant recorduri și au devenit o povară imensă pentru cetățeni. Inflația a atins cote similare celor din 1999 și Republica Moldova a devenit campioană la creșterea prețurilor în Europa”, se menționează în manifest.

Ținând cont de faptul că tarifele au atins un nivel fără precedent, ceea ce a dus la sărăcirea bruscă a cetățenilor, „Mișcarea Pentru Popor” atrage atenția asupra faptului că, în ultimii doi ani, Republica Moldova a primit din exterior sprijin financiar de aproape un miliard de euro sau peste 20 de miliarde de lei, iar în 2023, doar din partea Uniunii Europene, deja au fost promise 250 de milioane de euro sau peste cinci miliarde de lei. „Conducându-ne de prevederea Constituției Republicii Moldova, potrivit căreia suveranitatea îi aparține poporului, noi, reprezentanții mai multor forțe politice, asociații obștești, aleși locali și activiști civici din Republica Moldova, am examinat situația extrem de grea din țară și am decis crearea Mișcării Pentru Popor, care va iniția colectarea semnăturilor cetățenilor, pentru a obliga Guvernul să plătească integral facturile pentru energia electrică, termică și gazele naturale timp de trei luni de iarnă – decembrie 2022 – februarie 2023, pentru consumatorii casnici”, se mai menționează în manifest.

Mișcarea Pentru Popor face apel către societatea civilă și întreaga clasă politică, indiferent de culoarea sau orientarea externă, să sprijine această inițiativă socială și anunță despre inițierea, de luni, 6 februarie, a semnăturilor din partea cetățenilor, pentru a determina Guvernul să se conformeze acestor solicitări legitime.

Share