Ministrul Țulea, în vizită de lucru la Bruxelles

Ministrul Țulea, în vizită de lucru la Bruxelles

Aflat într-o vizită de lucru la Bruxelles, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea a avut mai multe întrevederi, transmite OFICIAL.

În debutul vizitei la Bruxelles, ministrul Oleg Țulea a avut o întrevedere cu David McAllister, președintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului European. Interlocutorii au abordat agenda inter-parlamentară, procesul de implementare a Acordului de Asociere, subiectele de actualitate în dialogul politic cu Uniunea Europeană și prioritățile de cooperare în cadrul Parteneriatului Estic.

De asemenea, colaborarea bilaterală prin prisma intensificării dialogului politic, consolidarea contactelor la nivel economic, investițional și sectorial, precum și aspectele agendei de integrare europeană a Republicii Moldova au fost discutate în cadrul întrevederii ministrului Oleg Țulea cu omologul său belgian Philippe Goffin.

„În cadrul întrevederii, demnitarii au apreciat cooperarea strânsă, bazată pe 33 de acorduri bilaterale și implementarea consecutivă a unui șir de proiecte concrete, care susțin eforturile de modernizare a Republicii Moldova și contribuie la procesul de integrare europeană a țării noastre. În vederea trasării obiectivelor pe termen scurt și mediu, miniștrii de externe au agreat desfășurarea în timpul apropiat a unei noi runde de consultări politice interministeriale”, se spune într-un comunicat de presă.

Dialogul politic și sectorial cu Uniunea Europeană, perspectivele Parteneriatului Estic, gestionarea situației epidemiologice, precum și pregătirile pentru alegerile prezidențiale au fost subiectele pe agenda discuțiilor ministrului Oleg Țulea și Oliver Varhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere.

Șeful diplomației moldovene a exprimat recunoștința autorităților față de UE pentru sprijinul acordat fortificării sistemului național de sănătate în contracararea consecințelor pandemiei COVID-19, precum și asistența direcționată pentru depășirea consecințelor negative asupra economiei naționale. În același timp, diplomatul l-a asigurat pe interlocutor că Guvernul Republicii Moldova rămâne plenar implicat în implementarea agendei europene și a proceselor tehnice convenite în dialogul cu Uniunea Europeană.

Totodată, Oleg Țulea a discutat perspectivele parteneriatului Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică în cadrul întrevederii cu Mircea Geoană, secretarul general adjunct  al NATO. Părțile au agreat susținerea în continuare a proceselor de reformare și modernizare din Republica Moldova, în baza solicitărilor autorităților de la Chișinău.

O altă întrevedere a ministrului Oleg Țulea a fost cu Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne. Discuția a fost centrată pe subiectul funcționării regimului fără vize în contextul restricțiilor introduse din cauza pandemiei. Oficialul moldovean a mai comunicat interlocutorului interesul autorităților de la Chișinău pentru consolidarea interacțiunii cu mecanismele de cooperare existente ale Uniunii Europene în sfera migrației și supravegherii frontierelor.

Cristina Pendea

Share