Ministrul Spînu: Punem obligație să se facă o rezervă de gaze pe minim două luni de iarnă

Ministrul Spînu: Punem obligație să se facă o rezervă de gaze pe minim două luni de iarnă

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a declarat că, la moment se promovează un proiect de lege, ce prevede obligațiunea autorităților de a face o rezervă de gaze, pentru minim două luni de iarnă. Obiectivul este de circa 300 milioane de metri cub, transmite OFICIAL.

„În Legea gazelor pe care noi o promovăm acum și este în avizare, iar în curând o să mergem și în Parlament, punem obligație să se facă o rezervă de stat pe minim două luni de iarnă. Astfel, odată ce avem acest angajament, rezerva de stat va trebui să fie. Obiectivul nostru e de circa 300 milioane de metri cub de gaz.

Acum suntem în discuție cu Comunitatea Energetică și ne interesează ca aceste stocuri să fie cât mai aproape de Republica Moldova. Vom insista ca stocurile să fie în zona vecinătății. Am fost în Ucraina, iar mâine plec și în România. Ei sunt dispuși să ne ofere aceste stocuri, cu vecinii avem relații bune”, a precizat Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la postul Jurnal TV.

Totodată, ministrul a mai explicat motivul pentru care în acest an nu s-au făcut rezerve de gaze naturale.

„În luna mai a fost un accident în Ferația Rusă, care au scăzut livrările de gaz spre întreaga Europă și era nevoie să se consume acele 50 de milioane metri cub de gaz care erau stocate în acea perioadă. Respectiv au fost consumate și când am intrat în doua jumătate a verii și toamnă, deja nu mai erau acele stocuri. Dar acest argument, din punctul meu de vedere, nu ține, pentru că rezerva de gaz ar trebui să fie precum rezerva de grâu sau de păcură – indiferent de situație ea este, nu se schimbă”, a menționat Andrei Spînu.

Doina Buruiană

Share