Ministrul Spînu a dat asigurări că prețul la gazele naturale nu se vor modifica

Ministrul Spînu a dat asigurări că prețul la gazele naturale nu se vor modifica

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a declarat că, indiferent de scumpirea prețului la gaze, prețul la facturile achitate pentru persoanele fizice și juridice nu se va schimba.

„Practic suntem puși acum, ca și toate capitalele europene în fața următorului fapt: ne confruntăm cu o situație fără precedent pe piețele de gaze din Europa. Prețurile urcând la peste 1000 dolari pentru mia de metri cubi. Practic se scumpește gazul la toți și prea mult fără o justificare economică clară. Este o situație anormală economică. O situație care nu are nici o legătură cu măsurile care pot fi luate de Guvernul nostru și o situație pe care o luăm cu maximă responsabilitate, pentru că vrem să ne protejăm cetățenii noștri”, a declarat Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă.

El a spus că, pentru a nu periclita livrarea de gaze în această perioadă s-a decis prelungirea contractului pentru o singură lună. „Discuțiile referitor la contractul pe un termen mai lung continuă. Săptămâna viitoare, împreună cu colegii de la SA „Moldovagaz” voi participa la Forumul Internațional al Gazelor din Sankt-Petersburg, unde voi continua să discut cu administrația „Gazprom”. Indiferent de această situație, până nu vom avea finalizate discuțiile și nu vom avea un contract semnat pe termen mai lung, prețul la facturile achitate pentru persoanele fizice și juridice nu se va schimba”, a precizat el.

Totodată, el a spus că, împreună cu SA „Moldovagaz” se analizează posibilitățile ca aceste costuri să fie suportate temporar în cea mai mare măsură de companie.

„Noi facem tot ce ne stă în puteri, dar trebuie să  înțelegem că este un proces care nu ține doar de noi. Am solicitat o analiză clară a impactului unei astfel de creșteri pe termen lung asupra celor cu venituri medii și mici și ne vom asigura că eventualele fluctuații de prețuri nu-i va lovi pe cei mai vulnerabili. Obiectivul nostru este ca să propunem să ajustăm o reglementară corectă și adecvată prin care să fim alături de moldovenii cu venituri mici la plata facturii la gaze naturale. Aceste tipuri de măsuri deja sunt aplicate în alte țări europene și unele din ele vor fi preluate de Republica Moldova”, a menționat Spînu.

De asemenea, el a asigurat că Guvernul nu va permite ca aceste anomalii de piață să afecteze bugetul cetățenilor țării și totodată a venit cu o adresare către cetățeni: „Vom trece cu bine împreună peste această perioadă dificilă pe care nu am meritat-o, nu am cauzat-o noi ca țară, dar cu care trebuie să ne confruntăm. Mergem împreună hotărât să facem ce trebuie pentru oamenii țării noastre”.

Cristina Jicol

Share