Ministrul Popescu: Pentru sute de mii de cetățeni moldoveni, Italia a devenit o a doua Patrie

Ministrul Popescu: Pentru sute de mii de cetățeni moldoveni, Italia a devenit o a doua Patrie

Vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu a avut o întrevedere cu omologul său din Italia, Luigi Di Maio, transmite OFICIAL.

În cadrul întâlnirii, Nicu Popescu a menționat că țările noastre au construit în aceste trei decenii de relații diplomatice o legătură strânsă, strategică, de prietenie în baza valorilor europene pe care le împărtășim împreună.„Suntem o țară europeană, o societate europeană, avem o istorie și o limbă europeană și locul nostru este în Uniunea Europeană. Sunt profund recunoscător prietenilor italieni pentru susținerea deplină a aspirațiilor noastre europene”, a declarat vicepremierul.

Totodată, oficialul a reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor internațional recunoscute și am pledat pentru oprirea imediată a agresiunii Federației Ruse împotriva țării vecine. „Am apreciat solidaritatea Italiei cu poporul nostru în aceste momente dificile. De la începutul războiului din Ucraina, în Moldova au intrat peste 300.000 de refugiați și actualmente pe teritoriul nostru se află peste 100.000 de refugiați. Este o cifră mare și raportată la țara noastră, reprezentând 4% din populația Republicii Moldova. Această solidaritate prin sprijin are, desigur, și o dimensiune politică, motiv pentru care am semnat cu domnul ministru o declarație comună între guvernele noastre care exprimă determinarea de a lucra împreună la activități de asistență medicală, psihologică, juridică oferite refugiaților, o declarație de consolidare a sistemului internațional de azil precum și îmbunătățirea capacităților de asistență și înregistrare la frontieră”, a subliniat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În cadrul discuțiilor, Nicu Popescu a mulțumit Italiei pentru ajutorul umanitar de peste 19 tone cu obiecte de primă necesitate care a ajuns la noi în țară: corturi, pături, saci de dormit, încălzitoare pentru corturi, generatoare și altele. „Apreciem foarte mult și sprijinul financiar al Italiei prin Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați și prin intermediul Crucii Roșii, cât și contribuția Italiei pentru Fondul pentru Migrație, finanțări destinate să ne ajute să gestionăm această criză umanitară”.

Totodată, vicepremierul l-a informat pe colegul său italian că Guvernul va continua să implementeze reformele pe plan intern, să sporească reziliența instituțiilor publice, să accelereze reforma justiției, să îmbunătățească mediul de afaceri, să susțină și să promoveze respectul reciproc și coeziunea în societate.

„Am discutat și noi posibilități de cooperare în domeniul economic, fortificarea parteneriatelor în domeniul afacerilor. Italia este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali a Republicii Moldova, comerțul nostru cifrându-se la circa 600 milioane euro. Ne dorim, evident, mărirea acestei cifre. Am vorbit despre  rolul foarte important pe care îl joacă diaspora noastră din Italia. Nu există nicio familie în Republica Moldova care nu ar avea rude în Italia și această legătură între societățile noastre este cea mai puternică legătură pe care o pot avea două state. La modul practic am vorbit despre potențialul și dorința noastră de a elimina tarifele la roaming, dar și pașii următori care urmează să îi mai întreprindem pentru ca acordul în domeniul securității sociale să intre în vigoare. Acest acord a fost semnat în luna noiembrie, urmând să fie ratificat”, a subliniat ministrul.

Moldova și Italia au o colaborare activă pe diverse domenii: afaceri interne, cultură, justiție, protecție socială, tehnologie și cercetare. Dar cele mai strânse contacte sunt cele dintre oameni și comunități.

„Pentru sute de mii de cetățeni moldoveni, Italia a devenit o a doua Patrie, au creat familii și au construit vieți împărțite între cele două țări. Mulți cetățeni italieni sunt prezenți și activi în societatea noastră. Aceste legături între oameni și similitudinile culturale dintre noi vor continua să ne inspire și să apropie țările noastre în drumul nostru ireversibil către Uniunea Europeană, definind următoarele decade de relații diplomatice”, a menționat Popescu.

Doina Buruiană

Share