Ministrul Marcel Spatari pune punctele pe „i”: Femeile trebuie să fie active economic
Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a venit cu noi precizări în privința reformei sistemului de pensii și a concediului pentru îngrijirea copilului, deoarece spune el în unele știri se scot frazele sale din context, ceea ce derutează cetățenii, informează OFICIAL.
„Stimularea natalității este o prioritate majoră pentru Minister şi Guvern. În proces de finalizare se află Strategia Națională pentru Protecția Copilului pe anii 2022-2025, în care se vor regăsi mai multe măsuri pentru stimularea natalității.
Concediul pentru îngrijirea copilului în țara noastră este într-adevăr mai lung decât în alte țări, dar acest lucru este o soluție bună la lipsa alternativelor de îngrijire a copiilor în creșe sau în locuri adaptate la angajatori.
Nu ne dorim să reducem durata concediului şi nu există nicio intenție în acest sens”, a declarat el.
Ministrul a spus că bani pentru indemnizații pentru îngrijirea copiilor sunt prevăzuți în buget suficienți şi în creștere faţă de anul precedent.
„Cifrele vorbesc: pentru protecția familiei şi copiilor am crescut bugetul de la 2,87 miliarde în 2021 la 3,19 miliarde în 2022, o creştere cu 11,2%.
Se poate probabil mai bine şi sper ca după aprobarea Strategiei pentru Protecția Copilului să putem suplini şi mai mult bugetul.
Nimeni nu ne impune să economisim pe copii!
Mamele care cresc copiii trebuie să aibă alegerea:
— să stea acasă cu ei și să nu meargă la lucru (creșterea copilului este o muncă grea deja!)
— sau să revină la muncă atunci când consideră necesar”, a menționat Spatari.
Oficialul a precizat că lipsa creşelor, a locurilor de îngrijire a copiilor la angajatori, a unor servicii sigure de bone, impune multe mame să stea acasă cu copiii, deși şi-ar dori să revină la muncă.
„Noi trebuie să creăm condiții pentru această alegere. Dar indiferent dacă mama decide să rămână acasă sau să revină la muncă, familia trebuie să beneficieze în continuare de indemnizația pentru îngrijirea copiilor. Acest lucru este valabil astăzi și așa trebuie să rămână”, a menționat el.
Potrivit ministrului, femeile trebuie să fie active economic.
„Rata de activitate a femeilor este cu 8-9 puncte procentuale mai mică decât cea a bărbaților. O politică coerentă de egalitate de gen ține și de abilitarea economică a femeilor.
În acest sens, lipsa îndelungată — anume îndelungată, de 4 ani de exemplu — a unei mame din câmpul muncii nu face bine carierei sale, are un efect negativ asupra competențelor, abilităților și într-un final, al remunerării și veniturilor familiei.
Tranziția de la maternitate la muncă trebuie să fie cât mai flexibilă, iar politicile noastre trebuie să ajute mamele să se reintegreze ușor în câmpul muncii pentru a avea o continuitate în carieră.
Iar acest ultim aspect nu înseamnă că trebuie să reducem fondurile pentru îngrijirea copilului, ci, dimpotrivă, să le creștem, pentru ca mamele să poată lăsa copiii în siguranță în creșe, la locurile de joacă, cu bonele”, a conchis Spatari.
Cristina Gurez