Ministrul Justiției: R. Moldova nu progresează la capitolul combaterii torturii în detenție

Ministrul Justiției: R. Moldova nu progresează la capitolul combaterii torturii în detenție

Cea mai importantă miză a Ministerului Justiției în perioada următoare este să se axeze pe sistemul judecătoresc și cel al Procuraturii. Declarația a fost făcută de ministrul Justiției, Olesea Stamate, în cadrul ședinței Clubului Jurnaliștilor de Investigație, transmite OFICIAL.

Ministrul a spus că, în special, se vrea reformarea mai întâi a Curții Supreme de Justiție (CSJ).

„Este clar că, încrederea cetățenilor în sistemul judecătoresc este în scădere. De aici și am preluat prioritățile pentru reformarea acestui segment, în special vrem să încercăm cu reformarea CSJ. Credem că, CSJ trebuie să aibă un rol aparte în structura judecătorească. Venind de la acest principiu, se presupune și reducerea judecătorilor. Ei vor fi mai întâi – evaluați, apoi vor ajunge la CSJ.

De asemenea, avem o lege a procuraturii relativ nou elaborată cu respectarea recomandărilor internaționale. Ceea ce prevede legea este acceptabil, dar ce ține de activitate – vrem să vedem dacă undeva sunt neajunsuri cu privire la Codul de procedură penală, care sunt competențele Procuraturii Anticorupție, să facem o revizuire.

Una din probleme sunt și penitenciarele, ori Republica Moldova nu progresează la capitolul combaterii torturii în detenție. Avem și aici un set de măsuri care vor îmbunătăți legea”, a mai spus Olesea Stamate.

Cristina Parfeni

Share