Ministrul Justiției în exercițiu: „Noi ne vom respecta angajamentele…”

Ministrul Justiției în exercițiu: „Noi ne vom respecta angajamentele…”

Ministrul Justiției în exercițiu, Fadei Nagacevschi, spune că sumele solicitate de Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru finanțarea alegerilor pot fi achitate și după alegerile parlamentare anticipate, transmite OFICIAL.

Fadei Nagacevschi a punctat că țara nu dispune de atât de mulți bani încât să-i blocheze pentru niște cheltuieli iluzorii.

„1. Inițial CEC a cerut 125 mln. lei în baza unui deviz estimativ;
2. Guvernul a oferit 70 mln. lei și a cerut revizuirea devizului de către CEC;
3. Guvernul suplimentar a revizuit unele linii de cheltuieli bugetare ale MAEIE, astfel încât să fie asigurată finanțarea adecvată a alegerilor din afara țării;
4. Guvernul a asigurat organul electoral cu dezinfectanți și toate consumabilele necesare.
5. CEC mai cere circa 22 mln. Lei (observăm suma totală e mult sub 125 mln. lei solicitați inițial).

Menționez:
a) Sumele solicitate inițial de CEC aparent au fost exagerate, reieșind din solicitările ulterioare;
b) În condițiile calculelor în permanentă schimbare a CEC, unui buget public auster, condițiilor meteo și sanitaro-epidemiologice nefavorabile, a necesităților de finanțare suplimentară a colaboratorilor de poliție pentru munca prestată în ziua alegerilor, a unui Guvern în demisie, în condițiile în care multe sume urmează a fi achitate funcționarilor electorali după alegeri, Guvernul își va executa obligațiile sale financiare în termen, reieșind din cheltuielile efective, confirmate nu prin deviz provizoriu, dar prin acte confirmative certe”, a spus Nagacevschi.

În context, ministrul a spus că abordarea a fost agreată de membrii Guvernului. „Și noi ne vom respecta angajamentele așa cum le-am agreat cu colegii”.

Cristina Parfeni

Share