Ministrul Gaibu la discuții cu experții programului Orizont

Ministrul Gaibu la discuții cu experții programului Orizont

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a avut o întrevedere cu o delegație de experți internaționali din cadrul Programului-cadru pentru Cercetare și Inovare al Uniunii Europene Orizont Europa.

Acest Program este un element-cheie în dezvoltarea socială  și economică a Europei, fiind bazat pe direcțiile de dezvoltare strategică a Uniunii Europene și este orientat spre atingerea obiectivelor de atenuare și adaptare la riscurile emergente și de asigurare a nivelului înalt al calității vieții pentru cetățeni datorită creșterii competitivității economice.

La întrevedere, participanții au discutat aspecte ce țin de provocările globale și competitivitatea industrială europeană, care susțin cercetarea în domenii precum: sănătate, securitate, tehnologii digitale, climă, energie etc.

Mai mult, a fost accentuată importanța politicilor, care susțin legătura dintre mediul de afaceri și cercetare, foarte importante pentru sistemul național de cercetare și inovare.

Întrevederea a avut loc în cadrul celei de-a doua vizită de țară și în contextul evaluării politicilor naționale în domeniul cercetării și inovării, pentru o mai bună integrare a cercetării în Spațiul European.

Programul – cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovare ”Orizont Europa” are un buget estimativ de circa 100 de miliarde EUR.

”Orizont Europa” este principalul program de finanțare al UE pentru cercetare și inovare, contribuie la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU și stimulează competitivitatea și creșterea economică a UE.

Share