Ministrul Energiei: Nu sunt premise pentru majorarea tarifelor la resursele energetice
În prezent, nu sunt premise pentru majorarea tarifelor la resursele energetice, deoarece prețurile la bursele internaționale sunt în descreștere. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei vizite de lucru în raionul Ungheni, unde a discutat cu primarii și mediul de afaceri din regiune despre prioritățile Guvernului în domeniul energetic, informează OFICIAL.
Ministrul Energiei a subliniat că Moldova a trecut cu succes stress testul organizat de Federația Rusă în anul 2022, când, în luna noiembrie, au fost limitate livrările de gaze naturale și sistate livrările de energie electrică spre malul drept al Nistrului, diversificându-și sursele și rutele de aprovizionare cu gaze naturale. Sincronizarea sistemului energetic cu cel continental, a permis la rândul său importul de energie electrică din România.
„Din luna mai, Moldovagaz procură gazele naturale prin licitații la Bursa de mărfuri BRM East Energy, cu prețul plafon de la Gazprom, și de fiecare dată primește oferte mai ieftine. Deci, avem alternative de piață care sunt mai ieftine și nu sunt condiționate politic, iar în 2023 am economisit consumatorilor 60 de milioane de dolari față de prețul Gazpromului”, a declarat ministrul Energiei.
În prezent, se pregătește extinderea gazoductului Iași-Chișinău pentru a putea alimenta prin acesta și sudul țării, dar și a altor gazoducte magistrale, cum ar fi Ungheni-Fălești-Bălți-Drochia. Acesta va facilita transportarea gazelor naturale din țările europene spre depozitele subterane din Ucraina, crescând competitivitatea Coridorului vertical.
Potrivit acestuia, după depășirea crizei energetice, Ministerul Energiei s-a concentrat pe prioritățile pe termen lung, prima dintre acestea fiind eficiența energetică. „Timp de 30 de ani, nu ne-am preocupat de investiții în eficiență energetică pentru că am sperat la prețuri mici la gaze și energie electrică, iar locuințele noastre așa și au rămas ineficiente energetic și consumă cu 50% mai mult decât în țările UE pe metru pătrat și mai mult de 50% din toată energia consumată în țară”, a spus ministrul.