Ministrul Energiei a participat la Reuniunea ministerială anuală a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze
Extinderea spre piețe noi a Coridorului Sudic, ce aprovizionează Europa cu gaze naturale din regiunea Caspică, dar și oportunitățile de dezvoltare a proiectelor de energie regenerabilă au fost subiectele discutate în cadrul celei de-a zecea Reuniuni ministeriale anuale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, care se desfășoară în capitala Azerbaidjanului, Baku. Prezent la eveniment, ministrul Energiei, Victor Parlicov, s-a referit la pașii întreprinși de autoritățile de la Chișinău pentru sporirea securității energetice a țării noastre, ca urmare a războiului brutal al Federației Ruse în Ucraina. De asemenea, ministrul a subliniat oportunitățile investiționale și de afaceri pe care reformele le generează.
„Acest război a adus la restructurarea geopoliticii energetice din regiune și la identificarea rutelor alternative de transport al gazelor naturale. Acest lucru a fost posibil datorită solidarității fără precedent a țărilor membre ale Uniunii Europene și a partenerilor regionali. Republica Moldova este tot mai independentă energetic, am pilotat o parte a acestei rute, am demonstrat fiabilitatea ei tehnică și economică, obiectivul nostru fiind creșterea competitivității acesteia”, a menționat ministrul Victor Parlicov.
De asemenea, ministrul Parlicov a vorbit despre reformele pieței energetice din Republica Moldova, procesul de liberalizare a pieței de gaze, măsurile de eficiență energetică și proiectele de promovare a investițiilor în energia verde.
„Reformarea sistemului energetic din Republica Moldova și alinierea acestuia la standardele europene, aduce mai multă stabilitate și predictibilitate mediului de piață din Moldova, care este crucială pentru încrederea investitorilor. Obiectivul țării noastre rămâne a fi diversificarea surselor de aprovizionare cu resurse energetice, inclusiv valorificarea surselor de energie regenerabilă”, a precizat Victor Parlicov.
În cadrul Reuniunii din Baku s-au discutat evoluțiile în utilizarea coridorului sudic de gaze pentru asigurarea securității energetice a țărilor participante și creșterea semnificativă a capacității acestuia. Un alt aspect important al reuniunii se referă la construcția cablului submarin de transport al energiei electrice regenerabile la care participă Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria. Republica Moldova este, de asemenea, interesată de dezvoltarea acestui proiect.
La eveniment participă oficiali din peste 15 state, precum și reprezentanți ai Comisiei Europene și ai companiilor petroliere și investitori în energia regenerabilă.