Ministrul Energiei a discutat cu studenții de la Colegiul Europei din Natolin despre agenda de decarbonicare a R. Moldova

Ministrul Energiei a discutat cu studenții de la Colegiul Europei din Natolin despre agenda de decarbonicare a R. Moldova

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, le-a vorbit studenților de la Colegiul Europei din Natolin despre agenda de decarbonizare a Republicii Moldova și despre provocările de securitate energetică cu care ne confruntăm în ultimii doi ani.

Ministrul s-a referit la cele trei priorități setate de noi pentru a reduce emisiile cu efect de seră:

1. investiții în eficiență energetică. În ultimele luni am lucrat la două mecanisme de finanțare care au același scop, un consum mai rațional de energie. Plătim mai mult pentru energie nu pentru că în Moldova este mai scumpă, ci că pentru că cheltuim de două-trei ori mai mult pentru a încălzi un metru pătrat de clădire.

2. electrificarea transportului. Cca 70% din populație trăiește în case individuale, iar acumulatorul unei mașini electrice poate să fie nu doar încărcat de la priză, ci să și alimenteze o gospodărie casnică obișnuită pe durata unei săptămâni, tehnologiile actuale o permit. Avem o rețea robustă, dar dacă vom putea crește consumul de energie electrică, acest lucru ne va permite să creștem volumul de energie verde integrată în rețea. Nu sunt lucruri SF, există mașini deja care pot servi ca un acumulator capabil să-ți livreze energie în rețea.

3. surse noi de stocare și de echilibrare sau dezvoltarea rețelei. Planurile noastre de perspectivă medii și lungi sunt proiectele de interconexiune cu România și dezvoltarea domeniului energiei verzi, inclusiv cu soluții de înmagazinare a surplusului de energie regenerabilă.

„Sunt convins că viitorul energiei este verde, iar Moldova poate păși lejer din trecutul fosil în acest viitor cu energie mai puțin poluantă”, spune Parlicov.

Share