Ministrul de Externe al Lituaniei, despre R. Moldova: „Termenul „pro-european” s-a compromis, va trebui să judecăm după reforme”

Ministrul de Externe al Lituaniei, despre R. Moldova: „Termenul „pro-european” s-a compromis, va trebui să judecăm după reforme”

Ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, a declarat după o discuție pe tema R. Moldova cu colegii săi din UE, la Bruxelles, că printre ei există îngrijorări legate de deznodământul încă necunoscut al alegerilor din R. Moldova și de viitorul reformelor democratice moldovene.

În interviul acordat după întrevedere – Europei Libere, Rikard Jozwiak, Linas Linkevičius a spus că discuțiile au avut caracterul unui „schimb de vederi” după alegerile ale căror urmări încă nu sunt limpezi.

„Am căzut de acord că nu vom interveni (în procesele politice post-electoral), dar va trebui să judecăm rezultatele după faptele concrete de la fața locului”, a spus Linkevičius.

Întrebat dacă este îngrijorat de perspectivele Moldovei, Linas Linkevičius a răspuns afirmativ, amintind că UE a investit multe resurse și eforturi în Moldova, dar chiar și așa unele forțe care se numeau „pro-europene” nu s-au dovedit până la urmă „prea utile”.

„Termenul „pro-european” s-a compromis, va trebui să judecăm după ce se întâmplă la fața locului, după reforme”, a spus Linkevičius.

Șeful diplomației lituaniene a remarcat pe o notă optimistă că la Chișinău, chiar înainte să se fi limpezit situația post-electorală, „se constituie o opoziție pro-europeană mai puternică decât în trecut și o societate civilă mai puternică” – iar aceasta din urmă va fi susținută activ de UE.

„Sunt multe necunoscute, dar trebuie să fim pro-activi, pentru că Moldova contează”, a conchis Linkevičius.

Întrebat dacă se va relua asistența macrofinanciară pentru R. Moldova, blocată din cauza unor regrese în cel privește statul de drept și neelucidarea fraudei bancare din 2014, Linkevičius a răspuns evaziv, opinând că o asistență fie și parțială trebuie să continue, fără să fie însă trecute cu vederea neajunsurile.

Mihaela Rotari

Share