Ministrul de Externe al Letoniei: Noi susținem felul în care se desfășoară lucrurile pe agenda democratică a RM și cursul pe care îl alege pentru viitorul Guvern

Ministrul de Externe al Letoniei: Noi susținem felul în care se desfășoară lucrurile pe agenda democratică a RM și cursul pe care îl alege pentru viitorul Guvern

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a avut, astăzi, o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Letoniei, Edgars Rinkēvičs, informează OFICIAL.

În cadrul unei conferințe de presă, Nicu Popescu a declarat că, în situația care era acum două săptămâni – de dualitate a puterii la Chișinău, poți să înveți foarte multe lucruri.

„Înveți cine este gata să meargă cu tine și să te sprijine în momente dificile. Edgars Rinkēvičs a fost primul ministru de Externe, cu care am avut o conversație telefonică și care a încurajat Guvernul Maiei Sandu, dar și pe mine, personal. Am discutat agenda cooperării noastre cu UE și agenda relațiilor bilaterale dintre Moldova și Letonia. Câteva lucruri prioritare pe agenda noastră europeană sunt deblocarea asistenței externe pentru RM, suspendată anul trecut, relansarea dialogului politic cu partenerii noștri europeni, care, în ultimii ani, au evitat Chișinăul. Ne-am exprimat dorința noastră ca UE să ne mărească cotele de export a produselor agricole. Interesul primordial al RM este să exportăm produse, să atragem investitori, să creăm locuri de muncă, doar aș construi o țară prosperă și acest lucru ne va permite treptat să nu mai cerem asistență externă. Ne-am exprimat dorința de a elimina costurile suplimentare pentru roaming, lucrul acesta nu se va întâmpla foarte rapid, dar ne dorim să-l accelerăm în relația cu UE. În relația bilaterală, am discutat mai multe subiecte, printre acestea este cooperarea între CC a Letoniei și CC a RM. Am discutat și cooperarea bilaterală în ceea ține de investigarea furtului miliardului”, a precizat Popescu.

La rândul său, Edgars Rinkēvičs a mulțumit pentru ospitalitatea de aici, dar și pentru dialogul fructuos.

„Noi susținem felul în care se desfășoară lucrurile pe agenda democratică a RM și cursul pe care RM îl alege pentru viitorul Guvern. Letonia este țara care este gata să ofere absolut tot suportul în contextul ulterioarelor reforme, care deja au fost inițiate: lupta împotriva corupției, lupta împotriva spălării banilor. De asemenea, este foarte important că aveți susținerea și a noastră, și a țărilor-membre ale UE și noi suntem gata să vă ajutăm în această cale. Este importantă și susținerea publicului din RM. Cu cât mai multe reforme vor fi cu adevărat implementate, nu doar pe hârtie, cu atât mai mare va fi susținerea UE față de RM”, a adăugat Rinkēvičs.

Andriana Cheptine

 

Share