Ministrul de Externe al Croației, la Chișinău! Nicu Popescu: Vom organiza o serie de consultări politice

Ministrul de Externe al Croației, la Chișinău! Nicu Popescu: Vom organiza o serie de consultări politice

Aflat în vizită în Republica Moldova, la invitația ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Europene al Croației, Gordan Grlic Radman, a semnat Acordul de cooperare a Academiei diplomatice a Croației cu Institutul Diplomatic al Republicii Moldova, transmite OFICIAL.

În cadrul unor declarații de presă, Nicu Popescu a menționat că a discutat cu ministrul croat mai multe subiecte.

„În curând vom convoca ședința interguvernamentală moldo-croată pentru integrare europeană. Vom organiza o serie de consultări politice între ministerele noastre. Am discutat și aprofundarea dialogului cu UE. Apreciem susținerea Croației la Bruxelles în tot ce ține de acordarea asistenței financiare. În plan bilateral avem relații politice excelente, dar vrem să aprofundăm cooperarea în tot ce ține de economie și turism. Am discutat și crearea unei Comisii interguvernamentale pentru cooperarea economică, dar și proiecte concrete de promovare a turismului cultural și rural. Am convenit să elaborăm un set de acțiuni în acest sens. Suntem la ultimele etape de finalizare a unui Acord în domeniul educației și științei. Ne-am exprimat interesul privind liberalizarea prețurilor la roaming, dar și interesul de a discuta și a ne conecta la proiectele planificate și aflate în derulare în cadrul Programului celor trei mări. Am discutat și despre procesul de reglementare transnistreană, dar și situația din regiune”, a spus Nicu Popescu.

La rândul său, ministrul croat a împărtășit disponibilitatea Croației de a oferi experiența în domeniul integrării europene.

„Este prima vizită în calitate de ministru, anterior am fost în vizită în cadrul Comisiei Dunării. Avem în acest an 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, este o reamintire și obligație de a explora posibilitatea de cooperare. Am vorbit și despre cooperarea în plan multilateral, în speță dialogul UE-RM în formatul PaE. L-am asigurat pe domnul ministru de tot sprijinul Croației în implementarea Acordului de Asociere. Am reconfirmat susținerea Croației pentru suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și susținerea în reglementarea conflictului în formatul „5+2””, a spus Gordan Radman.

Cristina Parfeni

Share