Ministrul de Externe a făcut totalurile vizitelor la Kiev și Moscova

Ministrul de Externe a făcut totalurile vizitelor la Kiev și Moscova

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, rezultatele vizitelor de lucru recente în Ucraina și Federația Rusă, informează OFICIAL.

Ministrul a spus că luni a fost la Kiev, iar miercuri a fost la Moscova.

La Kiev, Nicu Popescu a avut întrevederi cu omologul său ucrainean, Vadym Prystaiko, cu secretarul Consiliului Naţional de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexandr Daniliuk, și cu prim vice-speakerul Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk. „Am discutat despre facilitarea procedurilor de control la frontieră, securizarea acestei frontiere, inclusiv pe segmentul transnistrean. Am discutat și despre niște acorduri anterioare privind liberalizarea transportului auto și aerian, iar, în baza acestora, accesul cetățenilor moldoveni și ucraineni va fi facilitat. Tot prin această prismă, am discutat și perspectiva de a călători în baza buletinelor de identitate, lucru ce va facilita călătoriile concetățenilor. Am discutat și agenda noastră comună în privința Uniunii Europene, dar și despre tarifele la roaming”, a comunicat diplomatul.

La Moscova, ministrul a discutat cu omologul său rus, Serghei Lavrov, cu preşedintele comisiei de politică externă din Consiliul Federației, Konstantin Kosaciov, dar și cu reprezentanţii diasporei moldoveneşti şi ai societăţii civile. „Știți că vrem să normalizăm dialogul. Avem interese naționale pe care vrem să le promovăm și la Moscova, și București, și Kiev, și Ankara, și Budapesta… Am discutat despre deblocarea și relansarea relațiilor noastre economice. Anul trecut doar 8% din exporturi s-au îndreptat spre Federația Rusă, noi credem că e posibil și e nevoie de mai mult. Am reiterat că noi, ca țară, ne dorim revenirea la un regim comercial în baza Acordului de Liber Schimb semnat în cadrul CSI în 2012, care nu e în contradicție cu Acordul de Asociere și prevederile Zonei de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Am discutat despre problemele și necesitățile cetățenilor noștri din Federația Rusă. Am discutat, evident, și despre procesul de reglementare transnistreană. Am avut un schimb de opinii în acest sens. Știți că, pentru Republica Moldova e de importanță majoră continuarea eforturilor diplomatice pentru a obține retragerea trupelor rusești, ce se află pe teritoriul țării noastre. Am discutat reactivizarea eforturilor, deocamdată – diplomatice, pentru casarea munițiilor din Cobasna. Am obținut mai multe detalii referitoare la planurile și pașii ce trebuie să ducă la casarea acestor muniții. Am discutat și despre viziunea Chișinăului asupra politicii externe”, a spus oficialul.

Cristina Gurez

Share