Ministrul Agriculturii, despre măsurile de ajutor pentru agricultori

Ministrul Agriculturii, despre măsurile de ajutor pentru agricultori

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a venit cu unele precizări privind măsurile de ajutor din partea statului pentru agricultori, transmite OFICIAL.

Ministrul a menționat că Fondul de subvenționare a crescut cu circa 250 mln. lei, în total fiind de un miliard 750 mln. lei.

„Măsura principală ține de rambursarea accizei. Din discuțiile avute cu agricultorii și Guvernul, am optat pentru o rambursare integrală a accizei la motorină. Reieșind din disponibilitatea bugetului, pentru început se va face rambursarea a 30%, ulterior – până ajungem la 100%. De asemenea, s-a optat pentru compensarea dobânzii la credite. Suma pentru un beneficiar ajunge la 400 mii lei”, a spus Viorel Gherciu.

Totodată, ministrul a menționat că este în lucru opțiunea de a compensa parțial prețul la lapte.

„Adițional la suportul pe care îl vor primi fermierii din sectorul zootehnic, este evaluată posibilitatea de a suplimenta prețul la lapte”, a spus ministrul.

Viorel Gherciu a spus că vor fi luate și alte măsuri pe termen lung: proiectele investiționale pentru dezvoltarea sectorului zootehnic, reabilitarea sistemului de irigare, un șir de instrumente care vin să faciliteze activitatea antreprenorilor din agricultură.

Cristina Parfeni

Share