Ministru în Guvernul Sandu: „Surprinzător ping-pongul de declarații dintre Președintele ales Maia Sandu și mai mulți oficiali ruși”

Ministru în Guvernul Sandu: „Surprinzător ping-pongul de declarații dintre Președintele ales Maia Sandu și mai mulți oficiali ruși”

Fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene în Guvernul Sandu, Nicolae Popescu, susține că este oarecum surprinzător ping-pongul de declarații dintre Președintele ales Maia Sandu și mai mulți oficiali ruși, informează OFICIAL.

Câteva reacții rapide prezentate de Nicolae Popescu:

1) Tot ce a spus Maia Sandu este o reiterare fidelă a poziției Republicii Moldova și, practic, a tuturor Președinților și guvernelor Republicii Moldova: întotdeauna s-a insistat pe retragerea GOTR. Din 2003, Republica Moldova a insistat întotdeauna pe transformarea misiunii de menținere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă internațională de monitorizare. În fiecare an, la ministeriala OSCE, Moldova a reiterat aceste poziții (excepție face anul 2019). Evident, și Federația Rusă știe acest lucru;

2) La 17 mai 2010 Președinții Dmitri Medvedev și Viktor Ianukovici, într-o declarație comună, au sprijinit ideea transformării operațiunii ruse de menținere a păcii într-o misiune internațională civilă sub egida OSCE. Deci această poziție este atât poziția Moldovei, cât și poziția Rusiei și, evident, a altor mediatori;

3) În aceste zile Ministerul Afacerilor Externe și al Integrării Europene al Republicii Moldova alege dacă această instituție exprimă poziția țării sau exprimă poziția unui fost lider politic respins de către cetățeni. Tăcerea de până acum a MAEIE înseamnă nu doar desolidarizarea față de președintele ales, dar și desolidarizarea de valorile, tradițiile MAEIE, cât și de consensul național față de acest subiect. Păcat.

Mihaela Rotari

Share