Ministru german: Ne-am adunat aici pentru a spune clar că Moldova nu este singură

Ministru german: Ne-am adunat aici pentru a spune clar că Moldova nu este singură

Aflându-se într-o vizită la Berlin, Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a susținut o conferință de presă alături de ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, și ministrul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, transmite OFICIAL.

În debutul conferinței, ministrul Annalena Baerbock a declarat că, acest eveniment semnifică un punct de pornire al Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.

„47 de reprezentanți ai unor țări și organizații internaționale s-au întrunit aici pentru a aprecia prestația Republicii Moldova – o țară mică, care cu 2,4 milioane de locuitori oferă sprijin, casă și masă unui număr mare de peste 100 mii de ucraineni. De asemenea, prestația acestei țări trebuie apreciată prin prisma programelor de reforme ale țării, care-și urmează calea europeană cu mult succes și curaj. Ne-am adunat aici pentru a spune clar că Moldova nu este singură. Împreună cu alți parteneri, vom ajuta și întări Moldova în cinci domenii principale: la ajutorul refugiaților, vom oferi 71 de milioane de euro ajutor, vom sprijini țara în ceea ce privește securitatea energetică, vom ajuta Moldova în agenda reformatoare, vom sprijini țara în managementul frontierei și vom întări capacitățile economice ale Republicii Moldova, acordând împrumuturi în valoare de 59 milioane de euro. Cancelarul Federal a oferit astăzi un împrumut de 50 milioane de euro”, a declarat oficialul.

La rândul său, ministrul Jean-Yves Le Drian a accentuat generozitatea moldovenilor față de refugiații ucraineni, manifestându-și sprijinul în raport cu aceștia.

„Noi în continuare trebuie să dezvoltăm acest sprijin pentru Republica Moldova din punct de vedere material, umanitar, militar, în toate domeniile. La moment, împreună cu partenerii, încercăm să definim un nou pachet de ajutor, care va include și cărbune, țiței și alte ajutoare necesare”, a subliniat ministrul.

Prezent la eveniment, ministrul Bogdan Aurescu a declarat că, evenimentul demarat astăzi va ajuta țările partenere să depășească problemele actuale, dar și să stabilească care este necesarul de sprijin pe termen lung și mijlociu al Republicii Moldova.

„România deja oferă ajutor de 100 milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare care vor fi în curând demarate, o sporire a ajutoarelor materiale – peste 22 mii de tone pentru refugiați, carburanți în valoare de 8 milioane de euro. De asemenea, România oferă ajutor bugetar pentru Guvernul Moldovei în valoare de 10 milioane de euro”, a afirmat oficialul român.

Pe de altă parte, Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița a menționat că este impresionată și mulțumită pentru sprijinul pe care Uniunea Europeană(UE) îl oferă țării noastre. De asemenea, Prim-ministrul și-a exprimat dorința de aderare la UE.

„Noi dorim să fim parte a lumii libere. Dorim să fim parte a UE, pentru că noi credem într-o dezvoltare ce se poate realiza prin intermediul unei guvernări bune și a principiul unui stat de drept. Noi conștientizăm că doar pe această cale putem să îndeplinim promisiunile date populației noastre și să asigurăm o viață mai bună pentru oamenii noștri”, a conchis Natalia Gavrilița.

Doina Buruiană

Share