Ministru, despre compensarea directă în factură pentru consumul de gaze: Va fi implementată direct de furnizori

Ministru, despre compensarea directă în factură pentru consumul de gaze: Va fi implementată direct de furnizori

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari spune că s-a recurs la compensarea directă în factură a prețurilor la gazele naturale pe motiv că s-ar pierde prea mult timp pentru ca asistenții sociali să reia procedurile de înregistrare a cererilor, transmite OFICIAL.

În cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN, Marcel Spătari a spus că indemnizațiile pentru perioada rece a anului au fost majorate pentru familiile vulnerabile.

„Înainte de criza energetică, la dispoziția Guvernului și Ministerului era un singur mecanism de compensare eventuale a șocurilor. Acesta este ajutorul social pentru perioada rece a anului și se acordă pentru lunile noiembrie-martie. Mecanismul există de 13 ani. Până acum indemnizațiile erau de 500 lei, acum vor fi de 700 lei. Iarna precedentă au beneficiat de aceste indemnizații 210 mii familii. Acest mecanism are anumite limite obiective. Ne dăm seama că impactul creșterii prețurilor la gaze va fi unul resimțit de toți și doar un ajutor pentru perioada rece a anului nu este suficient. Unicul mecanism pe care îl creăm este compensarea directă în factură. Ea va fi implementată direct de furnizorii de gaze naturale. Noi am inițiat discuții cu Moldovagaz pentru a găsi o soluție tehnică. Noi am decis să compensăm pentru toți pentru ca să nu pierdem timpul să căutăm alte soluții”, a spus Marcel Spătari.

Fostul deputat socialist, Nicolae Pascaru a spus că pentru a scăpa de birocrație este necesar de a fi achitată compensația integral.

„Răspunderea pentru acest haos trebuie să și-o asume întregul Guvern. Vedem dezastrul în tot ceea ce înseamnă IMM-uri, agricultorii care au nevoie de subvenții. Efectele creșterii prețurilor le vom vedea la primăvară. Ceea ce spune ministrul despre compensații, majoritatea totuși sunt nemulțumiți. Vor fi explozii de prețuri”, a spus Pascaru.

Cristina Parfeni

Share