Ministru: Ambasada din Tel Aviv rămâne unde a fost. SUA va avea o nouă ambasadă la Chișinău

Ministru: Ambasada din Tel Aviv rămâne unde a fost. SUA va avea o nouă ambasadă la Chișinău

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicolae Popescu, astăzi, a comunicat că Ambasada din Israel – de la Tel Aviv, nu va fi mutată la Ierusalim, pe când construirea noului sediu al Ambasadei SUA la Chișinău va începe în curând, informează OFICIAL.

În acest fel, Popescu s-a referit la transferarea Ambasadei din Israel, dar și cum văd partenerii americani decizia luată de Guvernul Filip.

„Partenerii noștri americani văd foarte simplu, tot așa cum vedem și noi. Nu a existat o decizie a unui Guvern de mutare a Ambasadei, pentru că la data respectivă, când s-a făcut această declarație politică, nu exista o astfel de entitate legală în Republica Moldova – Guvernul Filip. În plan legal ceea ce s-a întâmplat cu această declarație – e că un grup de cetățeni ai Republicii Moldova au deținut funcții în Guvern, s-au reunit și au făcut o declarație politică. Altceva nu s-a întâmplat. Partenerii noștri americani și-au dat foarte bine seama de acest lucru, de aceea acest subiect nu a fost ridicat în discuție cu noi. Ambasada Republicii Moldova rămâne unde a fost, asta este decizia Guvernului, iar dacă un grup de cetățeni au vrut să facă alte declarații – nu este în competența mea să completeze”, a comunicat Popescu.

În același timp, el a comunicat că SUA, în curând, va avea o nouă ambasadă la Chișinău. „Ne mișcăm cu maximă rapiditate, chiar astăzi am la amiază o ședință pentru a debloca situația și a intra într-o nouă fază, în care SUA vor fi în poziție de a începe lucrările de construcție a Ambasadei. Deci, aici nu există blocaje, nu există întrebări. Noi deja lucrăm ca toate documentele să fie în regulă și ca SUA să aibă o nouă ambasadă la Chișinău”, a conchis Popescu.

Mihaela Conovali

Share