Ministra Justiției: Mesajele de susținere a independenței și funcționalității sistemului procuraturii au fost certe
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a participat la Adunarea Generală Extraordinară a Procurorilor, care s-a desfășurat astăzi, informează OFICIAL.
Ministra spune că participarea sa este o ocazie bună, în ultimul an de implementare a actualei Strategii pentru asigurarea independenței și integrității sectorului justiției 2022-2025 – o perioadă aparent îndelungată, dar și densă pentru sectorul Justiției.
„Au fost puse bazele legislative ale măsurilor de reformă și cred că împărtășiți aprecierea că etapa de implementare prinde consistență. Anul 2024 a fost unul definitoriu, pentru că statutul Republicii Moldova de țară candidat la UE a depins și de îndeplinirea obiectivelor aferente sistemului procuraturii: formarea noii componențe a Consiliului Superior al Procurorilor, reformarea Inspecției Procurorilor, alegerea Procurorului General, inițierea reorganizării hărții sistemului procuraturii și multe alte aspecte ce țin de legislația în domeniu.
Prezentarea astăzi a celor două rapoarte de activitate a Consiliului Superior al Procurorilor și a Procuraturii Generale, precum și a priorităților instituționale ale Procuraturii relevă o muncă în detaliu realizată pe parcursul unui an întreg: pentru avizări de planuri, corelări legislative, pentru recrutarea de noi colegi – chiar și pe bază de delegare.
Rezultatele unui efort susținut și a unei coordonări strânse din punct de vedere administrativ au permis ca astăzi să fie organizată alegerea membrilor în cele două colegii (Colegiul pentru selecția și evaluarea procurorilor, și Colegiul pentru disciplină și etică a procurorilor), un pas înainte în construirea organelor de administrare a sistemului procuraturii, dar și a culturii responsabilității profesionale.
Datorită unui cadru normativ caracterizat de stabilitate, atât dreptul material, cât și cel procesual, avem rezultate care ne arată importanța comunicării, și mă refer aici și la procurorul de legătură la Eurojust și buna organizare a grupurilor de investigații. Buna comunicare ne-a permis să punem în simetrie organizarea procuraturii și organizarea instanțelor judecătorești, aplicând corespunzător principiile și modificările la Legea nr. 76/2016 cu privire la reorganizarea instanțelor judecătorești.
Ne îndreptăm inevitabil într-o direcție de digitalizare – care să ne ajute munca, iar sistemul interconectat e-dosar (ale cărui baze se pun din 2024, integrând Procuratura și Ministerul Afacerilor Interne) constituie un pas important. La fel, este necesară digitalizarea activității colegiilor și inspecției, pentru asigurarea transparenței.
Elementele cheie pentru realizarea misiunii Procuraturii trebuie să țină cont de obiectivul de țară al aderării la UE.
În 2024, am mers împreună cu Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiție, Consiliul Superior al Procurorilor și Procuratura Generală pentru a realiza poate cel mai simplu pas, dar important – evaluarea compatibilității legislației naționale cu cea UE. Este evident că avem aceeași înțelegere a importanței aderării, suntem inspirați de unele modele organizaționale ale altor state, dar trebuie să învățăm să fim o echipă la noi acasă. Doar așa, cetățenii vor avea încredere în noi.
Vreau să apreciez, în ciuda provocărilor avute, cooperarea avută pe parcursul anului trecut cu Consiliul Superior al Procurorilor, Procuratura Generală și procuraturi. Mulțumesc pentru deschidere și discuții constructive avute cu procurorii în cadrul vizitelor în teritoriu. Am colectat mai multe propuneri pe care le-am abordat inclusiv cu membrii CSP și am reușit să venim și cu unele soluții care erau necesare.
Reiterez punerea la dispoziție a platformelor consultative ale Ministerului Justiției pentru a discuta eventualele întrebări sau probleme din sistem, inclusiv cu ceilalți actori din justiție.
Trebuie să putem funcționa în complementaritate, să încurajăm fiecare lucru bun și să admitem că nu toate rezultatele au valoare și importanță egală.
În parcursul pentru aderarea la UE, veți găsi prezentate în diferite documente progresele și provocările, recomandările și practicile statelor candidate; consider că este cel mai bun mod de a vedea că prioritățile politicii penale sunt similare și slujesc statului de drept.
Însă, toate acestea nu vor avea nici o valoare sau continuitate, dacă nu vom fi pregătiți să răspundem prompt și vigilent la amenințările ce atentează la securitatea statului și a democrație, și mai ales la acele acțiuni care vor să destabilizeze vectorul european al țării noastre.
În calitatea de procurori, sunteți cei care aveți contact direct cu justițiabilii; fiecare este interesat de natura problemelor proprii care îi aduc la organele de urmărire penală. Responsabilitatea în aflarea adevărului, concentrarea pe standardele drepturilor (deopotrivă ale victimelor sau acuzaților), durata procedurilor, deferirea celor vinovați instanțelor de judecată – aceste elemente trebuie să se regăsească cu fermitate în prioritățile instituției. Motivația profesională trebuie să fie mereu la cote înalte, pentru a răspunde nevoilor societății în mod calitativ și mai ales, pentru a obține încredere.
Dialogul avut în cadrul CSP săptămâna trecută, la prezentarea raportului Inspecției Procurorilor și a celui al Colegiului Disciplinar, ne-a punctat că este necesar mecanismul de reglementare la nivelul fiecărei procuraturi, pentru a crește eficiența.
Astăzi, în calitate de reprezentant al Guvernului, vă invit să completați construcția organului de autoadministrare, astfel încât toate rolurile să fie asumate deplin. De la nivelul Guvernului, vedem importanța funcționalității – pentru că atunci fiecare actor va fi preocupat de performanța sa, nu de mecanisme prin care să țină locul altora în circumstanțe incerte privind timpul, resursele, calitatea sau legea.
Provocări sunt multe, și le înțelegem, dar anume printr-un dialog onest, cu asumare de responsabilitate și consecvență în acțiuni, putem găsi soluții.
În numele Ministerului Justiției, cred că mesajele de susținere a independenței și funcționalității sistemului procuraturii au fost certe: prin acțiunile de promovare a consolidării independenței și autonomiei Inspecției procurorilor; creșterea salarizării pentru aparatul CSP; creșterea treptată a salariilor pentru procurori; și un rol important urmează să-l aibă activitatea noului Colegiu de evaluare a performanțelor procurorilor, care va contribui la uniformizarea retribuției pentru toți procurorii; promovarea și adoptarea proiectului de lege privind compensarea cheltuielilor de transport/ chirie; acordarea de generatoare; susținerea proiectului procuraturilor model.
Urez mult succes în dialogul de astăzi, inclusiv raportorilor, și candidaților pentru funcțiile de membru a celor 2 colegii din cadrul CSP, iar celor prezenți la Adunare – un vot de încredere acordat candidaților”, a spus ministra.