Ministra Justiției în vizită oficială la Vilnius: „Am pregătit un nou plan de acțiuni, pentru cele două ministere”

Ministra Justiției în vizită oficială la Vilnius: „Am pregătit un nou plan de acțiuni, pentru cele două ministere”

Lituania va acorda suport Republicii Moldova în procesul de implementare a acquis-ului comunitar. Veronica Mihailov-Moraru, ministra Justiției din Republica Moldova, a discutat despre oportunitatea colaborării cu experții lituanieni, în cadrul întrevederii cu omologul său, Ewelina Dobrowolska. În timpul vizitei la Vilnius, Veronica Mihailov-Moraru a propus semnarea unui nou plan de acțiuni pe sectorul justiției, între cele două ministere. Precedentul plan, încheiat la 1 martie 2018, a expirat acum cinci ani.

„Pentru a transpune directivele și regulamentele UE, care țin de domeniul justiției, Republica Moldova are nevoie de asistență din partea țărilor cu o experiență vastă. În acest scop, am pregătiți textul unui nou plan de acțiuni între instituțiile noastre. Intenția este să continuăm acțiunile care să satisfacă obiectivele precedentului acord, dar și să-l completăm cu noi direcții, în contextul procesului de aderare la UE.”, a punctat Veronica Mihailov-Moraru.

„Lituania este alături de Republica Moldova în procesul de integrare în familia UE. Vă asigur că Ministerul Justiției, ca și până acum, vă va oferi sprijinul de care aveți nevoie. Suntem deschiși să împărtășim din bunele noastre practici.”, a menționat în replică Ewelina Dobrowolska, ministra Justiției din Lituania.

În acest context, ambasadorul Republicii Moldova în Lituania, Emil Druc, prezent la întrevedere, a declarat că: „Săptămâna viitoare, la Luxemburg, va avea loc conferința interguvernamentală. Vom deschide negocierile de aderare, iar odată cu aceasta, Republica Moldova va avea multe teme pentru acasă. Suportul Lituaniei este extrem de important pentru noi.”

Cele două ministre au vorbit despre importanța reformei sistemului judiciar și a măsurilor anticorupție, despre procesul de Vetting, reglementările legislative privind drepturile omului, profesiile juridice, accesul la informație și protecția datelor cu caracter personal. Veronica Mihailov-Moraru a evidențiat procesele inițiate de Republica Moldova în digitalizarea sectorului justiției. „Lituania a fost sursa noastră de inspirație. Atunci când a fost scris conceptul pentru e-notary, experiența dumneavoastră ne-a servit drept model. Aici mai pot aminti și de digitalizarea Registrului de stat a profesiilor juridice.” a declarat ministra.

Vizita oficială a delegației Ministerului Justiției are loc la invitația părții lituaniene. Marți, 18 iunie, ministra Veronica Mihailov-Moraru va participa la Conferința Internațională Anticorupție, cel mai mare forum global independent dedicat luptei împotriva corupției.

Share