Ministerul Sănătății a actualizat datele privind evoluția situației epidemiologice și campaniei de vaccinare

Ministerul Sănătății a actualizat datele privind evoluția situației epidemiologice și campaniei de vaccinare

Ministerul Sănătății a actualizat datele privind evoluția situației epidemiologice și campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova. Conform datelor de bilanț din săptămâna precedentă, în Republica Moldova au fost înregistrate 9 765 cazuri noi de infectări cu coronavirus, informează OFICIAL.

„Din acestea, circa 3 115 au fost înregistrate în Transnistria, unde a fost raportat cel mai mare număr de cazuri de infectări noi, 2 622 de cazuri noi în capitală. Astfel, constatăm o reducere cu 15% a numărului de cazuri noi comparativ cu săptămâna precedentă. Am ajuns la un nivel pe care îl înregistram la începutul lunii octombrie”, a declarat Svetlana Nicolaescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, într-o conferință de presă.

Ea a spus că, în pofida dinamicii pozitive de înregistrare a cazurilor noi, în continuare se constată un număr mare de pacienți spitalizați. „În fiecare zi peste 2 900 de persoane sunt internați, dintre care 277 în terapie intensivă, din aceștia circa 40 de persoane cu ventilație invazivă. La ora actuală sunt activate în total 3 561 de paturi pentru pacienții COVID, dintre care 354 în terapie intensivă. Dacă ne referim la dinamica deceselor –  a fost înregistrată o creștere a numărului de decese comparativ cu săptămâna anterioară. În total au fost  293 de persoane decedate, dintre care peste 95% au fost persoane neimunizate”, a precizat ea.

Totodată, conform datelor din săptămâna precedentă, avem 5 teritorii administrative în care a fost înregistrată o incidență peste pragul roșu – Bălți, Chișinău, Dondușeni, Basarabeasca, Anenii Noi și Transnistria.

De asemenea, la ziua de astăzi 25% din populația generală din Republica Moldova sunt persoane imunizate cu schemă completă. În săptămâna precedentă au fost imunizate 33 664 de persoane, ceea ce constituie o creștere cu 15% a persoanelor vaccinate comparativ cu săptămâna anterioară.

Secretarul de stat a menționat că a fost modificat protocolul clinic național unde se găsesc noi prevederi referitor la măsurile de plasare în carantină a contacților. „Orice persoană vaccinată cu schema completă care a avut contact cu o persoană pozitivă la COVID-19 nu se plasează în carantină, cu excepția persoanelor din aceeași gospodărie”, a precizat Nicolaescu.

Ea a mai spus că, agenții economici sunt obligați să prezinte certificate COVID de vaccinare, atunci când clienții se prezintă la aceste unități: alimentație publică, centrele de sport și fitness, teatre, cinematografe, săli de concert.

„Certificatele trebuie să fie scanate pentru a verifica veridicitatea acestor evenimente. Persoanele care scanează trebuie să solicite și buletinul de identitate pentru ca identitatea persoanei să corespundă cu numele deținătorului de pe certificatul COVID-19”, a conchis Svetlana Nicolaescu.

Cristina Jicol

Share