Ministerul Mediului, la 100 de zile de activitate. Ce reforme a demarat

Ministerul Mediului, la 100 de zile de activitate. Ce reforme a demarat

Ministerul Mediului a totalizat informația cu privire la realizarea Programului de activitate a Guvernului „Moldova vremurilor bune” în primele 100 zile (august-noiembrie 2021) în domeniile sale de activitate, transmite OFICIAL.

Raportul prevede implementarea unui set de acțiuni urgente realizate de Ministerul Mediului timp de 100 de zile.

Obiectivul cheie al Ministerului pe domeniul protecției mediului pe termen scurt a fost orientat spre aplicarea principiilor europene de administrare publică, raționalizarea structurii instituționale și consolidarea cadrului normativ în domeniile prevăzute de Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în vederea prestării serviciilor publice de calitate și îmbunătățirii calității mediului înconjurător. Întru realizarea acestui obiectiv de baza acțiunile ministerului au fost axate pe domeniile prioritare – managementul integrat al resurselor de apă (prevenirea poluării și asigurarea calității resurselor acvatice), managementul durabil al deșeurilor (infrastructura de colectare separată și reciclare) și împădurirea țării (majorarea suprafețelor împădurite, îmbunătățirea gestionării fondului forestier național și ariilor protejate).

Acțiunile prioritare realizate prevăd:

Armonizarea cadrului normativ în special în domeniul guvernanței de mediu, gestiunii apelor, aerului, habitatelor, răspunderea pentru cauzarea prejudiciului mediului, recuperarea prejudiciului.

În scopul consolidării eforturilor în armonizarea cadrului normativ cu prevederile acquis comunitar în special în domeniul guvernanței de mediu, gestiunii apelor, aerului, habitatelor, răspunderea pentru cauzarea prejudiciului mediului, recuperarea prejudiciului, Ministerul a elaborat: proiectul Programului de gestionare a districtului bazinului hidrografic Dunărea-Prut și Marea Neagră (ciclul II 2022-2027), conceptul proiectului Programului de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru (ciclul II 2023-2028), proiectul Legii privind calitatea aerului atmosferic (pentru examinare în lectura a doua), modificări la HG nr.1277/2018 cu privire la instituirea și funcționarea Sistemului național de monitorizare și raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră și altor informații relevante pentru schimbările climatice, conform prevederilor Acordului de la Paris, conceptul proiectului Programului de adaptare la schimbarea climei pentru următorii patru ani, proiectul Programului de dezvoltare cu emisii reduse a Republicii Moldova până în anul 2030 și Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia în sectoarele economiei naționale, proiectul Legii privind emisiile industriale.

În scopul consolidării și întăririi cadrului instituțional în domeniul mediului, ce va permite o mai buna funcționare a instituțiilor în domeniu

A fost aprobat cadrul normativ nou: HG nr. 145/2021 cu privire la organizarea și funcționarea Ministerului Mediului, HG nr. 186/2021 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 549/2018 cu privire la constituirea, organizarea și funcționarea Agenției de Mediu, HG nr. 122/2021 pentru aprobarea Regulamentului de funcționare a Rezervației biosferei „Prutul de Jos”, HG din 13 octombrie 2021 pentru aprobarea cadrului normativ cu privire la constituirea, administrarea și gestionarea fondului cinegetic național (cadrul normativ secundar pentru implementarea Legii vânătorii si fondului cinegetic nr. 298/2018), proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 1536/1998 cu privire la activitatea  hidrometeorologică (aprobat în I lectura pe data de 14 octombrie 2021).

De asemenea, între prioritățile Ministerului Mediului se regăsesc diminuarea volumului de deșeuri depozitate, dezvoltarea şi aplicarea mecanismelor financiare eficiente pentru implementarea principiului de responsabilitate a producătorului, în vederea sporirii gradului de deșeuri reciclate.

Pentru dezvoltarea și aplicare mecanismelor financiare eficiente pentru implementarea principiului de responsabilitate a producătorului, în vederea sporirii gradului de deșeuri reciclate și diminuarea volumului de deșeuri depozitate Ministerul Mediului a intensificat procesul de implementare a Acordului de finanțare cu Banca Europeană de Investiții prin proiectul ,,Deșeuri solide în Republica Moldova”, cu un prim angajament a tranșei de 25 mil. EUR din cadrul Programului de împrumut de 100 milioane de euro, destinat pentru finanțarea dezvoltării infrastructurii în Regiunile de management al deșeurilor (poligoane regionale de depozitare a deșeurilor, stații de sortare, compostare, stații de transfer, etc.). Acțiunile întreprinse s-au axat pe colaborarea intensă cu APL din Regiunea de management al deșeurilor (RMD) nr. 5 raioanele: Ungheni, Nisporeni, Călărași, regiune pilot, în vederea actualizării și finalizării studiului de fezabilitate, agreării formei instituționale de stabilirea a Operatorului Regional, conform cerințelor care au fost stabilite de donatori. În acest sens, ca rezultat APL din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, au demarat procesul de instituire a Operatorului Regional (OR), fiind propusă forma juridică ,,Societate pe Acțiuni”, ca cea mai optimă structură. Pentru eficientizarea procesului de accesare a investiției a fost elaborat și promovat proiectul HG privind propunerea de transmitere a unor terenuri (scr. nr. 05-05/138 din 21.10.2021), care are drept scop menținerea dreptului de proprietate asupra infrastructurii în cadrul proiectului în posesia Statului RM și transmiterea acesteia în gestiunea OR, nou fondat. Acțiunile se realizează conform foii de parcurs elaborate și agreate de APL, minister și donatori BEI/BERD. Au fost inițiate activitățile de reactualizare a Studiilor de fezabilitate, pentru RMD nr. 1 și 8 (RMD 1 – Cantemir, Cahul, Taraclia, Vulcănești, Comrat, și  RMD 8 – Briceni, Ocnița, Edineț, Dondușeni. Investițiile pentru construcția infrastructurii de management al deșeurilor, urmează a fi accesate începând cu anul 2022.

În contextul obiectivului de scoatere a R. Moldova din izolare internațională și  începerea restabilirii relațiilor cu statele vecine, la nivelul Ministerului Mediului, se prevede asigurarea unui schimb permanent în domeniul informației de mediu și asigurarea securității ecologice în zonele transfrontaliere.

În scopul consolidării relațiilor cu statele vecine în asigurarea unui schimb permanent în domeniul informației de mediu şi asigurarea securității ecologice în zonele transfrontaliere la 28-29 octombrie 2021, în Moldova a fost organizată a 3-a ședință a Comisiei moldo-ucrainene privind utilizarea stabilă și protecția bazinului fluviului Nistru. Evenimentul a fost desfășurat în vederea punerii în aplicare a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind colaborarea în domeniul protecției și dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru, semnat la Roma la 29 noiembrie 2012. Astfel, după 2 ani de stagnare, au fost relansat dialogul moldo-ucrainean pe aspecte prioritare legate de protecția Nistrului, în special activitatea grupurilor de lucru din cadrul Comisiei, proiectul Regulilor de exploatare a Complexului Hidroenergetic Nistrean (CHN), rezultatele proiectelor de asistență tehnică Studiul impactului social și de mediu al CHN. La 1 noiembrie 2021 a fost semnat Acordul de cooperare cu Centrul Meteorologic al Ucrainei.

Obținerea sprijinului partenerilor strategici/ atragerea fondurilor externe în realizarea investițiilor în infrastructura de gestionare a apelor uzate, prin construcția stațiilor de epurare şi extinderea rețelelor de canalizare în orașele cu peste 10 mii de locuitori.

Pentru realizarea investițiilor în infrastructură de gestionare a apelor uzate prin construcția stațiilor de epurare şi extinderea rețelelor de canalizare în orașele de peste 10 mii de locuitori, atrăgând fonduri externe a fost realizat procesul de pregătire a proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova” și a fost elaborat Studiul de fezabilitate și de impact asupra mediului pentru construcția Stației de epurare a apelor uzate din mun. Soroca, realizat din sursele fondului fiduciar multidonator al regiunii Europei și Asiei Centrale (ECAPDEV), oferit de Banca Mondială. La 28 octombrie 2021 Consiliul local Soroca a  aprobat Studiul și urmează aplicarea procedurilor naționale privind evaluarea impactului asupra mediului. Conform proiectului circa 30 mii persoane din Soroca și satele vecine vor beneficia de servicii de epurare a apelor uzate, va fi prevenită poluarea râului Nistru (perioada de construcție 2022-2025). Totodată, au fost lansate/date în exploatare 2 sisteme de canalizare și a stațiilor de epurare la Cantemir și Dănceni (circa 7 mii de persoane conectate la sistem cu perspectiva de regionalizare a serviciilor).

În contextul în care Republica Moldova și-a asumat angajamente privind combaterea crizei climatice, în temeiul tratatelor și declarațiilor semnate la nivel mondial, o prioritate a Ministerului Mediului este creșterea suprafeței terenurilor împădurite gradual, având o țintă de cel puțin 100.000 ha pentru următorii 10 ani, prin plantarea pe terenuri publice şi restabilirea perdelelor forestiere a fâșiilor riverane de protecție şi a terenurilor agricole.

Pentru acțiunea prioritară „Creșterea suprafeței terenurilor împădurite gradual, având o ţintă de cel puțin 100.000 ha pentru următorii 10 ani, prin plantarea pe terenuri publice şi restabilirea perdelelor forestiere a fâșiilor riverane de protecție şi a terenurilor agricole” , în contextul campaniei „Un arbore pentru dăinuirea noastră” din anul acesta, care va demara pe 13 noiembrie 2021 vor fi efectuate lucrări de creare a culturilor silvice în fondul forestier și regenerare naturală pe o suprafață de 579 ha. În acest scop, au fost pregătite 30 tone de ghindă pentru plantare în sol și 5,5 milioane de puieți.

Ministrul Mediului a Reprezentat Republica Moldova la segmental de nivel înalt (1-2 noiembrie 2021) a celei de-a 26-a sesiune a Conferinței statelor părți la Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice (COP 26), Republica Moldova a susținut Declarația comună a Liderilor Lumii cu privire la conservarea pădurilor și oprirea degradării terenurilor, semnată pe 2 noiembrie 2021 la Glasgow, Regatul Unit.

Reforme demarate

Depolitizarea şi responsabilizarea instituțiilor de mediu, astfel încât ele să producă schimbări reale în beneficiul cetățenilor. A fost aprobată Hotărârea Guvernului cu privire la organizarea și funcționarea Ministerului Mediului În structura ministerului au fost create noi subdiviziuni structurale precum Serviciul politici în domeniul economiei circulare și instrumente economice, Direcția fonduri de mediu.

Au fost desfășurate acțiunile de disponibilizare/angajare a personalului în cadrul ministerului și instituțiilor subordonate ale ministerului. Au demarat procedurile de ocupare a funcțiilor vacante în scopul suplinirii acestora în vederea asigurării executării eficiente și integrale a atribuțiilor ministerului. Au fost operate modificările la structura și organigrama Agenției de Mediu.

În luna septembrie a demarat procesul de evaluare a eficienței instituțiilor subordonate Ministerului Mediului, care se va finaliza cu un raport de evaluare și recomandări privind eficientizarea și responsabilizarea instituțiilor subordonate de mediu. Raportul va sta la baza reformării instituțiilor de mediu.

A fost lansat procesul de revizuire a procedurilor de eliberare a actelor permisive de mediu și a conținutului acestor acte și de elaborare a unor formate noi în scopul asigurării calității actelor permisive eliberate și facilitării accesului la date și informații exhaustive conținute în acestea.

Cristina Pendea

Raport Final 100 Zile Activ… by

Share