Ministerul Energiei se pregătește pentru ședința de Screening Explicativ, care se va desfășura în mai, la Bruxelles

Ministerul Energiei se pregătește pentru ședința de Screening Explicativ, care se va desfășura în mai, la Bruxelles

Mecanismul de coordonare a procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și modul de organizare și funcționare a echipei de negociere, discutate la Ministerul Energiei, în cadrul ședinței grupului de lucru pe Capitolul 15/Energie.

Participanții au revizuit agenda pe domeniul energetic pentru Ședința de Screening Explicativ, care se va desfășura pe 23 mai, la Bruxelles. De asemenea, a fost definitivată lista participanților la ședință, precum și aspectectele ce țin pregătirea pachetului necesar de documente, proces în care sunt implicate mai multe entități, ce fac parte din grupul de lucru, prezidat de Secretara de Stat, Cristina Pereteatcu.

Reamintim, că grupul de lucru mai include reprezentanți a Biroului de Integrare Europeană, Centrului de Armonizare a Legislației, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Mediului, Ministerului Educației și Cercetării, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Consiliului Concurenței, Centrului Național pentru Energie Durabilă și Î.S „Moldelectrica”.

Concomitent, printre membrii grupului de lucru se regăsesc experți din cadrul Misiunii Înalților Consilieri ai Uniunii Europene, experți ce reprezintă Proiectul „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (MESA), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, reprezentanți al societății civile, etc.

Un astfel de exercițiu face parte din procesul de pregătire a Republicii Moldova pentru etapa screening-ului bilateral, în cadrul căreia, pe fiecare capitol de negociere, va fi prezentat cadrul normativ și instituțional național, precum și calendarul transpunerii legislației UE.

Procesul de screening explicativ este primul pas în negocierile de aderare. Acesta este desfășurat în comun de Comisia Europeană și țara candidată și se referă la 33 de capitole din acquis-ul UE. Urmare a screening-ului explicativ vor fi organizate întâlniri bilaterale, care ulterior se vor încheia cu raportul de screening. Negocierile sunt deschise după decizia relevantă a Consiliului de Miniștri al UE și după ce Republica Moldova va îndeplini criteriile de deschidere.

Share