Ministerul Agriculturii: Obiectivul ministerului este să acționeze în interesul tuturor agricultorilor

Ministerul Agriculturii: Obiectivul ministerului este să acționeze în interesul tuturor agricultorilor

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare rămâne deschis pentru a avea un dialog constructiv cu fermierii, bazat pe argumente economice și nu pe poziții ostile. Acest lucru a fost comunicat de viceprim-ministrul Vladimir Bolea în multiple apariții media și în cadrul întâlnirilor permanente cu reprezentanții sectorului agricol, organizate la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și la Guvern.

Totodată, Guvernul a propus un șir de măsuri care vor redresa situația economică a agricultorilor. Pentru a sprijini agricultorii afectați de criza economică regională, Guvernul a alocat suplimentar peste 533 de milioane de lei, dintre care 433 de milioane de lei vor fi distribuite prin intermediul Mecanismului de restituire a TVA, iar alte 100 de milioane de lei vor fi repartizate pentru subvenționarea pierderilor înregistrate în urma creșterii prețurilor la motorină și fertilizanți.

Din fondul de subvenționare, de la începutul anului și până acum, pe conturile agricultorilor au fost debursate peste 600 milioane lei, ceea ce constituie cca. 40% din valoarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. În prezent, AIPA lucrează la capacitate maximă, iar pentru a accelera viteza de plată a subvențiilor, instituția a fost restructurată și anume prin dublarea numărului de angajați și crearea de subdiviziuni noi. Curând vor fi deschise concursurile pentru angajarea noilor colaboratori.

Totodată, pentru că obiectivul ministerului este să acționeze în interesul tuturor agricultorilor, au fost elaborate și va începe implementarea mecanismelor de subvenționare a accizei la motorină, a kilogramului de lapte și plățile per cap de animal.

Suplimentar, în această săptămână a fost semnat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Acordul de împrumut în valoare de 55 de milioane de dolari SUA pentru dezvoltarea agriculturii.

Pentru dezvoltarea acestui sector, avem nevoie de mai multe investiții și tipuri de finanțare care necesită coordonare și dialog. În a doua jumătate a lunii iunie, vicepremierul Vladimir Bolea va întreprinde o vizită la Bruxelles, unde se va întâlni cu comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și cu președintele DG AGRI, pentru a solicita suport sectorului agricol național.

Share