Mihai Ghimpu: Republica Moldova are nevoie de un președinte pro-occidental

Mihai Ghimpu: Republica Moldova are nevoie de un președinte pro-occidental

Dacă la toamnă, cetățenii vor alege un președinte pro-rus, atunci în Moldova va pierde stabilitatea politică pe care a obținut-o cu mare greu. Republica Moldova are nevoie de un Președinte pro-occidental, pentru a merge în continuare pe drumul european, acestea au fost unele declarații ale Președintelui PL, Mihai Ghimpu, la întrevederea de ieri cu James D. Pettit, Ambasadorul SUA la Chișinău, potrivit unui comunicat de presă.

Printre subiectele discutate, au fost și unele ce țin de discuțiile cu FMI, deblocarea finanțării din partea partenerilor de dezvoltare a republicii, inclusiv deblocarea finanțării din partea Guvernului României.

Unul din subiectele abordate, a ținut de implementarea reformelor de către majoritatea parlamentară. James D. Pettit a menționat că SUA este mulțumită de rapiditatea implementării reformelor atât de Guvern, cât și de Parlament. Se observă  că guvernarea de la Chișinău, este motivată, iar acest lucru este apreciat de guvernul pe care îl reprezint.

Mihai Ghimpu, a menționat că Partidul Liberal nu este indiferent de ce se întâmplă în Republica Moldova, de aceasta și a mers la guvernare pentru a impulsiona adoptarea reformelor. ”Eu și colegii mei suntem liberali, pentru noi, reformele înseamnă să mergi înainte, să progresezi. Dacă noi eram indiferenți și țineam mai mult la numele noastre și a partidului, de cât la viitorul cetățenilor am fi mers în opoziție și lăsam republica pe mâna celor care primesc ordine de la Cremlin”. Dorința noastră este sinceră de a schimba situația din republică, de a debloca finanțările din partea partenerilor de dezvoltare, pentru a crea condiții investitorilor străini să vină să investească în Republica Moldova”, a spus Mihai Ghimpu.

Un alt subiect, discutat de cei doi oficiali a fost legislația privind minoritățile care locuiesc în Republica Moldova, inclusiv cea din UTA Găgăuză.  Mihai Ghimpu, a menționat că poziția PL este ca minoritățile naționale să locuiască în pace și liniște cu românii moldoveni –  băștinașii acestui Stat. ”În anii 90, în Primul Parlament democratic și eu am fost unul din cei care am votat legea privind minoritățile naționale, lege care garantează drepturile găgăuzilor, rușilor, ucrainenilor etc. Minoritățile etnice au posibilitatea de-a cunoaște istoria, vorbi și dezvolta limba maternă, promova cultura lor națională, păstra religia etc. Noi le-am dat tot ce merită o minoritate, dar noi nu le putem da independența și unitatea noastră și dreptul de a decide pentru 3, 5 milioane de cetățeni în ce direcție să meargă Republica Moldova, pentru că așa vrea Cremlinul.

​ La rândul său, ambasadorul SUA, a menționat că este necesar în acest caz să fie deschidere din ambele părți, iar problemele să fie rezolvate prin dialog și respect reciproc. Minoritățile naționale, inclusiv minoritatea găgăuză nu au dreptul să sfideze Guvernul de la Chișinău, a accentuat E.S. James D. Pettit.

​O altă temă discutată a fost soluționarea diferendului Transnistrean. Ambasadorul SUA, a menționat că poziția Guvernului pe care îl reprezintă, nu s-a schimbat și anume că, ”Statele Unite sunt angajate să ajute Republica Moldova să-şi păstreze integritatea teritorială şi suveranitatea”, a spus ambasadorul SUA.

​Mihai Ghimpu, a menționat că Partidul Liberal pledează pentru rezolvarea definitivă și pe cale pașnică a conflictului din stânga Nistrului.”Acest conflict nu este unul etnic, este unul politic, iar soluția rezolvării acestui conflict, nu este nici la Chișinău, nici la Tiraspol, este la Moscova. ”Atâta timp, cât pe acest teritoriu va fi armata rusă, cât forțele de pacificare ruse, nu vor fi înlocuite cu forțe de pacificare cu mandat ONU, atâta timp cât Rusia nu se va împăca cu gândul că URSS nu mai există, atâta timp acest conflict nu va fi soluționat. Formatul de negocieri 5+2, este unul nefuncțional, fără rezultate, iar acest fapt este demonstrat deja peste 20 ani. Considerăm că acordul de asociere RM-UE este cea mai bună ofertă pe care o poate face astăzi Uniunea Europeană cetățenilor care locuiesc în partea stângă a Nistrului, cu toate că acest teritoriu nu se află sub jurisdicția Republicii Moldova, a subliniat Mihai Ghimpu.

img (1)

Maria Roșca

Share