Mesajele transmise de conducerea țării de Ziua Internațională a persoanelor vârstnice

Mesajele transmise de conducerea țării de Ziua Internațională a persoanelor vârstnice

Anual, pe 1 octombrie, marcăm Ziua internațională a persoanelor în vârstă. În context, conducerea țării a venit cu mesaje de felicitare, informează OFICIAL.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a menționat că este sărbătoarea care aduce un omagiu celor care, de-a lungul unei întregi vieți de om, au construit societăți și au contribuit la dezvoltarea acestora.

„Secole la rând, părinții, bunicii și străbunicii noștri au păstrat și ne-au transmis neprețuitele comori – graiul matern și cultura, meșteșugurile și îndeletnicirile, tradițiile și valorile morale. Iar nouă, copii ai neamului, nu ne rămâne decât să le fim recunoscători pentru toate câte au realizat, pentru înțelepciunea și generozitatea spirituală, pentru răbdarea și blândețea cu care s-au proslăvit și continuă s-o facă. Țin să Vă dau asigurări, dragii noștri părinți, bunici și străbunici, că voi depune toate eforturile pentru ca Dumneavoastră să Vă bucurați de o bătrânețe liniștită, astfel încât nu numai de sărbători, ci și în fiecare zi să fiți respectați și apreciați. Voi continua să vin cu soluții concrete care să Vă îmbunătățească traiul și calitatea vieții. În această zi de însemnătate, Vă urez multă sănătate, liniște sufletească, putere de spirit. Să Vă bucurați cât mai mult de dragostea și prezența celor dragi.  Să trăiți mulți ani fericiți!”, a scris Dodon, pe o rețea de socializare.

La rândul său, Premierul Ion Chicu a venit cu un mesaj de recunoștință pentru cei care reprezintă etalonul bunătății și înțelepciunii.

„Guvernul va continua să depună efortul necesar pentru ca cei care au clădit istoria și au crescut cu demnitate generații. Vă urăm multă sănătate stimați bunici, stimați părinți”, a punctat el.

Speakerul Zinaida Greceanîi a menționat că aproape un sfert din populația Moldovei sunt cetățeni în vârstă de 60 de ani și peste.

„După aceste statistici stau oameni și sorți. Printre ei sunt persoane care au îndurat calvarul Marelui Război pentru Apărarea Patriei și criza postbelică. Ei sunt oamenii care au construit Moldova. Ei sunt cei care au crescut și educat generații întregi de cetățeni. Plecăciuni adânci pentru contribuția majoră adusă la edificarea și dezvoltarea țării! Actuala conducere a statului a plasat protecția oamenilor în vârstă printre cele mai importante preocupări de ordin social. A fost instituită indexarea pensiei de două ori pe an. A fost majorat ajutorul unic, care va constitui în acest an, în total, 1600 de lei. Au fost extinse categoriile de beneficiari ai biletelor de tratament balneosanatorial, etc. Dar pentru că sunt vrednici de mai multă susținere și alinare, vom veni și cu alte inițiative pentru a le oferi tot ce merită cu adevărat.  Din cauza pandemiei persoanele în etate au devenit mai vulnerabile și mai izolate. Fac apel către instituțiile publice, agenții economici, societate, fiecare cetățean – să manifeste mai mult respect, grijă și empatie față de ei. Nu bastonul, dar mâna caldă și vorba bună trebuie să le fie punctul de sprijin. Doresc tuturor seniorilor susținere din partea celor dragi, multă sănătate, toamnă generoasă și viață lungă!”, a conchis Greceanîi.

Maria Chiper

Share