Mesajele primelor persoane în stat, cu ocazia Zilei Armatei Naționale

Mesajele primelor persoane în stat, cu ocazia Zilei Armatei Naționale

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, Premierul Ion Chicu și Speakerul Zinaida Greceanîi au venit, astăzi, cu mesaje de felicitare, cu ocazia Zilei Armatei Naționale, informează OFICIAL.

„Vă felicit cordial cu ocazia marcării aniversării a XXIX-a de la crearea Armatei Naționale – un prilej deosebit pentru a Vă exprima respectul și aprecierea muncii pe care o desfășurați în slujba Patriei. Astăzi este sărbătoarea persoanelor implicate nemijlocit în complexul proces de asigurare a apărării statului, a tuturor Dumneavoastră care demonstrați zilnic atitudine, sacrificiu, vitejie și onoare. Privind retrospectiv, putem constata că procesul dinamic de formare și dezvoltare a Armatei Naționale a condus spre afirmarea acesteia ca garant al independenței Republicii Moldova, al vieții pașnice a cetățenilor ei. Armata a însemnat întotdeauna tinerețe, vigoare, putere. Ea formează și călește calitățile definitorii ale apărătorilor, patrioților și ale eroilor. Tot ea contribuie la educarea noilor generații în spiritul dragostei pentru Patrie, al respectului pentru tradițiile și valorile naționale. În cadrul vizitelor în mai multe unități ale Armatei Naționale, am remarcat nivelul înalt al pregătirii profesionale a militarilor. Am constatat, totodată, dorința lor de a avansa în dezvoltarea individuală și instituțională. Apreciez acest fapt și Vă asigur că la nivelul conducerii țării se va acționa conjugat pentru a consolida sistemul de apărare națională, pentru a îmbunătăți condițiile de executare a serviciului, pentru a susține militarii și familiile acestora și pentru a asigura protecția socială a veteranilor. La mulți ani, Armata Națională!”, se spune în mesajul Președintelui.

La rândul său, Premierul Ion Chicu a menționat că este un prilej bun pentru a remarca importanța Armatei și pentru a saluta militarii care stau la straja siguranței cetățenilor și securitatea țării noastre.

„Pe parcursul celor 29 de ani, Armata Națională s-a modernizat continuu prin instruirea efectivului militar, renovarea obiectivelor militare, recondiționarea tehnicii, dar și intensificarea participării militarilor noștri în diverse misiuni umanitare și exerciții internaționale. Determinarea militarilor noștri este și în implicarea activă în acordarea ajutorului la lichidarea consecințelor calamităților naturale din țară. Iar în acest an pandemic, peste 1500 de militari au fost implicați în măsurile autorităților de prevenire a COVID-19, inclusiv au stat de veghe la posturile din localitățile plasate în carantină, au fost antrenați în construcția Centrului de triere de la Moldexpo și au efectuat patrulea localităților republicii.  Dragi militari, Onorăm astăzi și veteranii Armatei Naționale – oamenii puternici și curajoși, care întotdeauna sunt pregătiți pentru a interveni cu experiența lor. Un militar profesionist este un fiu bun, un frate și un soț, un tată și un prieten adevărat. La fel, poate fi și o fiică, o soră, soție și o mamă responsabilă și cu demnitate. Toți voi sunteți curajoșii neamului, care formează scutul de protecție a Republicii Moldova. Onoare vouă, stimați militari ai Armatei Naționale!”, a punctat Chicu.

În mesajul său, Speakerul Zinaida Greceanîi a afirmat că, cu ocazia celei de-a 29-a aniversări a Armatei Naționale a Republicii Moldova, adresează cordiale felicitări și cele mai sincere urări de sănătate, bunăstare și fericire personală.

„Profit de acest prilej pentru a-mi exprima înalta apreciere a devotamentului și profesionalismului manifestate în crearea și consolidarea Armatei Naționale, sistemului de apărare al țării, dar și în promovarea imaginii Republicii Moldova pe plan extern prin prestația excelentă în cadrul misiunilor internaționale de menținere a păcii. Fiind un stat neutru, Republica Moldova, totodată, are nevoie de un sistem de apărare eficient, modern și mobil, care să asigure protecția securității naționale, a cetățenilor țării, inclusiv în cadrul unor situații excepționale. În context, vreau să exprim recunoștința militarilor pentru că s-au implicat fără ezitare în gestionarea crizei pandemice COVID-19, dând dovadă, și în acest exercițiu, de patriotism, credință și devotament Patriei.  În numele Parlamentului Republicii Moldova și al meu personal, reiterez felicitările mele sincere cu ocazia Zilei Armatei Naționale și doresc întregului efectiv militar succese în realizarea misiunii nobile de apărare a Patriei, iar familiilor lor – multă sănătate și prosperitate”, a conchis Greceanîi.

Andriana Cheptine

Share