Mesajele lui Dodon, Greceanîi și Chicu, de Ziua Națională a Culturii

Mesajele lui Dodon, Greceanîi și Chicu, de Ziua Națională a Culturii

Cu prilejul aniversării a 170 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu, Președintele Republici Moldova, Igor Dodon, împreună cu Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, consilierii prezidențiali și membri ai Guvernului, au depus flori la bustul marelui poet de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, dar și au venit cu mesaje de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, informează OFICIAL.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a scris că, „Mihai Eminescu este, cu certitudine, un geniu, o personalitate influentă care, prin creația sa, și-a rezervat un loc de frunte în literatura universală”. „Talentul și sensibilitatea, dragostea și patriotismul care se regăsesc în opera Marelui Poet revin în actualitate și ne reprezintă în mare măsură. Creația sa este extrem de valoroasă și trebuie transmisă din generație în generație”, a precizat Dodon.

Totodată, în mesajul său, de ziua Culturii, șeful statului a punctat că, „Ziua Culturii este nu doar despre oamenii de artă, este despre noi toți”. „În societatea contemporană tot mai frecvent este utilizat termenul „cultură” în diverse expresii, în special sub aspectul lipsei acesteia: cultura comunicării, cultura alimentației sănătoase, cultura organizațională, cultura în trafic etc., iar urmările deficitului de cultură își lasă amprenta asupra întregii societăți. Să facem un obicei în a consuma, a educa și a promova cultura în spiritul valorilor naționale și universale, în spiritul respectului și al toleranței acasă, la școală, la locul de muncă, în societate, în natură. Cu aceste gânduri, poate mai prozaice decât o cere Ziua Națională a Culturii, Vă urez tuturor multă sănătate și conștientizare a lucrurilor cu adevărat importante pentru viitorul poporului nostru și al statului Republica Moldova”, a mai spus șeful statului.

Cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, Speakerul a adresat un mesaj în care a adus cuvinte de recunoștință oamenilor de cultură pentru contribuția la consolidarea, dezvoltarea și promovarea valorilor culturale bogate ale poporului nostru. „Sunt demne de toată admirația personalitățile artistice și oamenii simpli care contribuie la păstrarea și dezvoltarea continuă a diversității culturale. Multiculturalismul este distinct pentru țara noastră, ne face mai uniți, mai puternici și mai încrezători în viitorul Republicii Moldova” se arată în mesajul Președintelui Parlamentului”, a precizat Greceanîi.

Premierul Ion Chicu a spus că, „cultura este unul din lianții de bază ai unei societăți și nivelul de cultură al societății are rolul determinant în bunăstarea și prosperarea ei”. „Setul de valori culturale atât ne unește în prezent, cât și ne asigură o legătură cu trecutul, ajutându-ne să facem proiecții în viitor. Ziua Națională a Culturii este un prilej bun de a menționa rolul oamenilor, care s-au dedicat educației și artelor, și a le mulțumi pentru inspirație, dăruire și rezistență. Le mulțumim învățătorilor, cercetătorilor, pictorilor, scriitorilor, compozitorilor, sculptorilor, muzicienilor, artiștilor de teatru și cinema și tuturor celor care prin prestația lor zilnică promovează frumosul, bunătatea și unitatea. Doar mai buni, mai educați și mai uniți vom putea construi un viitor prosper în Republica Moldova”, se spune în mesajul Premierului.

Andriana Cheptine

Share