Măsuri pentru mai multă concurență și eficiență pe piața produselor petroliere

Măsuri pentru mai multă concurență și eficiență pe piața produselor petroliere

Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul la un proiect de lege elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare PAS cu scopul de a aduce mai multă concurență și eficientă pe piața produselor petroliere. Urmează a fi modificate Legea privind piața produselor petroliere, Codul fiscal și Codul contravențional, transmite OFICIAL.

În proiect sunt prevăzute patru măsuri.

Prima ține de instituirea unui moratoriu de șase luni asupra eliberării autorizațiilor de construcție a stațiilor de alimentare cu produse petroliere principale și gaze lichefiate. ”Această perioadă va permite stabilirea unor reguli foarte clare pentru construcția acestora, inclusiv elaborarea unui cadru normativ adecvat”, a subliniat vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.

Cea de-a doua măsură ține de modificarea unor prevederi care actualmente duc la aplicarea neuniformă a taxelor pentru eliberarea licențelor în domeniile importului și comercializării angro a benzinei și motorinei și importului și comercializării angro a gazului lichefiat.

O altă măsură se referă la majorarea cuantumului sancțiunilor contravenționale pentru încălcările comise de operatori. Scopul acestei propuneri este de a  responsabiliza agenții economici care desfășoară activități pe piața produselor petroliere. În opinia autorilor,  sancțiunile prevăzute actualmente de Codul contravențional sunt mult prea mici în raport cu încălcările înregistrate, precum și cu eventualele prejudicii ce pot fi cauzate.

Cea de-a patra măsură constă în interzicerea revânzării angro a produselor petroliere, pentru a exclude facilitarea apariției intermediarilor pe piață și a reduce riscul de contrabandă. Pentru lectura finală, autorii sunt deschiși să ajusteze această prevedere.

Proiectul urmează a fi dezbătut în cadrul ședinței plenare a Parlamentului.

Share