Măsuri legislative pentru combaterea violenței în instituțiile de învățământ, discutate la Parlament

Măsuri legislative pentru combaterea violenței în instituțiile de învățământ, discutate la Parlament

La Parlament au avut loc consultări publice privind instituirea unor măsuri legislative necesare pentru asigurarea protecției și combaterea violenței în instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Ședința a fost organizată de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, în comun cu Ministerul Educației și Cercetării. La discuții au participat și cadre didactice, reprezentanți ai direcțiilor raionale de învățământ, precum și ai altor instituții și asociații din domeniu.

La ședință au fost prezentate o serie de propuneri de modificări ale Codului educației al Republicii Moldova, care au scopul de a reduce și a combate fenomenul violenței în școli, indiferent de cine este victima acestuia, elev sau cadru didactic. A fost prezentată și o analiză juridică a fenomenului violenței în școli, fiind relevate bunele practici din diferite țări.

„Obiectivul este, în general, să asigurăm un mediu prietenos pentru toți participanții în procesul educațional – cadre didactice, elevi și părinți. Credem că este important să transmitem un mesaj clar în societate, pentru a întări mesajul că orice formă de violență, indiferent de cine este obiectul violenței, este condamnabil”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

„Pentru noi, ca și Comisie, ca și deputați, este foarte important să reușim să îmbunătățim cadrul legal, așa încât să întărim un mediu de siguranță în școli – atât pentru cadrele didactice, pentru elevi, cât și pentru oricine este beneficiarul unui proces educațional”, a accentuat președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

În perioada următoare, Ministerul Educației și Cercetării va elabora proiectul de lege privind combaterea violenței în școli în baza conceptului discutat astăzi și a propunerilor parvenite. Ulterior, documentul va fi înregistrat la Parlament și va fi propus deputaților spre adoptare.

Share