Marian Lupu vorbește ce moștenire a preluat de la fosta conducere a CCRM

Marian Lupu vorbește ce moștenire a preluat de la fosta conducere a CCRM

„Una foarte bună. Una foarte bună în sensul organizării CCRM – toate acțiunile care au fost programate în ultimii câțiva ani de zile, au fost realizate și implementate”, a comunicat Președintele Curții de Conturi din Republica Moldova (CCRM), Marian Lupu, în cadrul unui interviu pentru Tribuna

„Spre exemplu, a fost inițiat procesul de certificare a auditorilor din CCRM – un lucru care precedenta conducere chiar a propus să fie fixat în Legea 260 privind organizarea și funcționarea CCRM. Deci, nu este doar o inițiativă a Curții, este o rigoare a legii și vizează atingerea unui obiectiv arhi-important din perspectiva devenirii din ce în ce mai  vizibile a CCRM, un element recunoscut pe plan profesional de către partenerii noștri din cadrul INTOSAI și EUROSAI. E un obiectiv care este la ultima fază de realizare a sa. În luna iulie, practic vor fi încheiate toate modulele de instruire cu participarea experților din țară și de peste hotare și până la finele lunii iulie, toți auditorii din cadrul CCRM vor susține examen. Da, suntem conștienți că, probabil, din prima nu toți vor trece peste această încercare profesională, care vine în premieră în RM. Este un merit al colegilor din trecut, care au avut luciditatea și responsabilitatea necesară, s-au gândit la așa un pas pentru dezvoltarea Curții”, a mai adăugat Lupu.

În același timp, el a oferit și alte detalii.

„Punctul doi. Am găsit, de exemplu, o abordare sub aspect IT foarte  interesantă și mult mai performantă în comparație chiar și cu structurile parlamentare și multe din Executiv. A fost creat un sistem IT care permite lucrul online indiferent unde se află auditorii noștri. Toți auditorii dispun de un laptop care este unit într-un sistem și în cadrul acestui sistem, chiar și fiind în misiune, fiind acasă, lucrând asupra proiectelor de rapoarte sau făcând analiză, ierarhia superioară poate urmări în regim online cine și ce face, cum avansează, pot fi verificate erorile, greșelile, pot fi date sfaturi. Este într-adevăr un sistem unical și foarte eficient. Asemenea exemple pot fi aduse în continuare. Tot ce reprezintă astăzi CCRM, în mod evident este rezultatul unei evoluții din toții anii precedenți, or în decembrie anul curent, CCRM face 25 ani. Respectiv, ceea ce reprezentăm noi astăzi este rodul eforturilor tuturor predecesorilor mei în această funcție”, a conchis Lupu.

Doina Secrieru

Share