Marian Lupu va efectua o vizită la Bruxelles la începutul anului 2017. Iată cu ce scop!

Marian Lupu va efectua o vizită la Bruxelles la începutul anului 2017. Iată cu ce scop!

În calitate de co-președinte al AP EURONEST, Marian Lupu, în ianuarie-februarie 2017, va efectua din nou o vizită la Bruxelles, pentru a avea întrevederi cu noua conducere a Parlamentului European,  a Comitetelor de profil și a Grupurilor politice din cadrul PE.

Potrivit unui comunicat al PDM, aflându-se zilele trecute la Bruxelles, Marian Lupu, a comunicat că ș i-a propus  drept obiectiv, pentru perioada următoare, readucerea platformei  Parteneriatului Estic în atenția Uniunii Europene, instituțiilor europene, dar și statelor membre. Aceasta pentru că, în ultima perioadă, din cauza mai multor factori obiectivi și subiectivi, Parteneriatului Estic a fost trecut puțin în umbră.

”Datorită Parteneriatul Estic, platformelor de lucru și suportului logistic și financiar al acestuia, au fost înregistrate mai multe progrese în domeniul integrării europene și implementării reformelor în statele membre ale Parteneriatului, în particular în Republica Moldova. Calea integrării europene este de durată, care necesită mult efort din partea statelor cu vector pro-european și Parteneriatul Estic este creat anume cu scopul să faciliteze acest proces”, a afirmat Marian Lupu, care a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles.

Printre priorități, enunțate de Marian Lupu în noua sa funcție, au fost trecute așa obiective precum coordonarea unor acțiuni concrete pentru anul viitor în vederea realizării sarcinilor de bază ale AP EURONEST, includerea subiectelor Adunării Parlamentare în agenda dezbaterilor în Comitetele de profil și pe agenda plenului Parlamentului European, precum și asigurarea prezenței subiectelor ce vizează EURONEST nu doar pe agenda Parlamentului European, dar și pe agenda Comisiei și Consiliului Europei.

Aceste subiecte, propuse în discuție de către democratul Marian Lupu, au fost coordonate cu europarlamentarul Heidi Hautala, co-președinte al AP EURONEST, dar și la întrevederuile cu eurodeputații Petras Auštrevičius, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova,  Rebecca Harms,  copreședinte al Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană din Parlamentului European, Knut Fleckenstein, vicepreședintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, cu Walter Masur și Julien Crampes, consilieri ai președintelui Parlamentului European.

La Bruxelles, Marian Lupu a purtat discuții și cu colegi din spațiul Est-European, printre care prim-ministrul Georgiei, Ghiorghi Kvirikașvili, și Victor Dolidze, ministrul de Stat al Georgiei pentru Integrare Europeană.

De asemenea, Marian Lupu a condus ședința comună a Comitetului pentru Securitate Energetică și Comitetului pentru Integrare Economică al Adunării Parlamentare EURONEST. Pe agenda ședinței au fost incluse mai multe subiecte importante, inclusiv conectarea Republicii Moldova la rețeaua europeană de gaze naturale prin gazoductul Chișinău-Ungheni-Iași.

Mihaela Rotari

 

Share

Similar

Lasă un comentariu

*