Marian Lupu, numit într-o funcție la Bruxelles

Marian Lupu, numit într-o funcție la Bruxelles

Președintele Partidului Democrat din Moldova va exercita, pe parcursul anului 2016, funcția de copreședinte al Adunării Parlamentare Euronest. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Biroului Adunării Parlamentare Euronest, care a avut loc joi, 18 februarie a .c. la Bruxelles, anunță serviciul de presă al PDM.

Marian Lupu a declarat că este onorat să reprezinte Republica Moldova la un nivel atât de înalt în structurile europene și a propus ca în cadrul Euronest să fie creată o platformă de colaborare cu țările semnatare ale Acordului de Asciere la UE, propunere acceptată de către membrii Biroului. În urma acestei propuneri, s-a decis ca în primul trimestru al anului curent să fie organizată deja prima reuniune a delegațiilor naționale semnatare ale Acordului de Asociere – Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

De asemenea, o altă decizie luată a fost extinderea componenței Biroului cu reprezentanți din toate grupurile politice din cadrul Parlamentului European, respectiv cu membri din structurile de colaborare parlamentară bilaterală.

În timpul vizitei la Euronest, liderul PDM a avut întrevederi și discuții bilaterale cu Heidi Hautala, președinta delegației Parlamentului European în cadrul Euronest, cu Petras Austrevicius, vicepreședinte ALDE, raportor pentru Republica Moldova în cadrul EP și Dirk Schuebel, șeful Departamentului pentru țările Parteneriatului Estic în cadrul Serviciului European pentru Acțiune Externă. Interlocutorii avut un schimb de opinii referitor la situația din Republica Moldova, problemele existente și căile de soluționare ale acestora. De asemenea, în cadrul acestor întâlniri au fost discutate instrumentele de amplificare și dinamizare a relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Precizăm că, Adunarea Parlamentară Euronest reprezintă dimensiunea parlamentară a Parteneriatului Estic și o platformă de dialog dintre Parlamentul European și partenerii estici ai Uniunii Europene. Această structură își propune să susțină apropierea dintre Uniunea Europeană și țările din est, inclusiv prin încurajarea eforturilor acestora din urmă pentru reformă politică, economică şi socială.

Doina Secrieru

Share