Marian Lupu, în premieră, participă la întrunirea Comitetului de contact al instituțiilor supreme de audit din UE

Marian Lupu, în premieră, participă la întrunirea Comitetului de contact al instituțiilor supreme de audit din UE

Conducătorii instituțiilor supreme de audit (ISA) din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) și a Curții de Conturi Europene s-au întrunit în ședința anuală a Comitetului de contact (CC) al instituțiilor supreme de audit din UE, care are loc în perioada 21-22 iunie în orașul Lisabona, Portugalia. La întrunire participă, de asemenea, în calitate de observatori, conducătorii ISA din 8 țări candidate și potențial candidate pentru aderare la UE și reprezentanții SIGMA – inițiativă comună a OECD și UE.

Delegația Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), condusă de Președintele instituției, participă în premieră la întrunirea acestui important for european, CCRM fiind acceptată în calitate de observator al Comitetului de contact în luna august 2022. Obținerea statutului de observator a fost impulsionată de eforturile depuse de Curtea de Conturi pe parcursul a doi ani de negocieri, demarate înaintea obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară candidată. Astfel, Curtea de Conturi deține întâietatea printre instituțiile din sistemul parlamentar din țară în acest sens, fiind admisă în cadrul unei importante structuri ale Uniunii Europene.

Temele centrale puse în discuție sunt prioritățile auditului în statele UE, eficiența și securitatea energetică, aspecte legate de Mecanismul de redresare și reziliență al UE, ca element central al planului NextGenerationEU etc.

Întrunirea este condusă de José Tavares, Președintele Curții de Conturi din Portugalia, țară care deține la moment președinția Comitetului de contact. Președintele Comitetului de contact a salutat noii participanți ai Comitetului – Curțile de Conturi a Republicii Moldova și Ucrainei, care au aderat în anul 2022 la forul ISA ale UE în calitate de observatori. Dl Tavares le-a dorit conducătorilor instituțiilor supreme de audit menționate succese pe calea accederii la UE, menționând suportul CC pentru aceste aspirații importante. În cadrul evenimentului, funcția de președinte al CC va fi preluată de instituția supremă de audit din Cipru.

În contextul evenimentului de la Lisabona, sunt organizate, de asemenea, ședințe de lucru în cadrul Rețelei instituțiilor supreme de audit din țările candidate și potențiale candidate pentru aderare la UE. Rețeaua este o structură care funcționează pe lângă Comitetul de contact al UE și reprezintă un forum pentru cooperare, schimb de cunoștințe și experiență profesională în scopul dezvoltării capacităților ISA membre pe calea aderării la UE.

CCRM este membru al acestei structuri de la finele anului 2022 și este implicată în activitatea grupului de lucru care a elaborat documentul revizuit de constituire și activitate al structurii – Cadrul de cooperare al Rețelei, alături de ISA a Ucrainei, Bosniei și Herțegovina (actualul președinte al Rețelei) și SIGMA. Documentul urmează a fi aprobat de ISA membre ale Rețelei și va sta la baza activității de mai departe a structurii.

Participarea Curții de Conturi la activitatea Comitetului de contact și a Rețelei va contribui la consolidarea capacităților instituției și la sporirea cooperarăți cu ISA din țările membre ale UE, ceea ce va aduce, în final, contribuție la implementarea Agendei europene a țării, pe dimensiunile incluse în Capitolul 32, Compartimentul II „Auditul extern”.

Share