Marian Lupu a participat la reuniunea Euronest

Marian Lupu a participat la reuniunea Euronest

Pe 18 mai a.c., în calitate de șef al delegației Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară Euronest, președintele PDM Marian Lupu a participat la reuniunea dedicată Parteneriatului Estic, ce a avut loc la Copenhaga, Danemarca, potrivit unui comunicat.

La reuniunea organizată de către președinția daneză în cadrul Consiliului Nordic, au participat parlamentari din statele scandinave, membre ale Consiliului Nordic (forul internațional de cooperare interparlamentară a statelor membre Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia), reprezentanți ai legislativelor statelor membre ale Consiliului Baltic (forul interparlamentar de colaborare între Estonia, Letonia și Lituania), parlamentari din statele membre a grupului Visegrad (organizația de colaborare creată cu scopul colaborării în procesul de integrare europeană a Cehiei, Poloniei, Ungariei și Slovaciei) și statele Benelux (consiliul consultativ interparlamentar al Belgiei, Luxemburgului și Olandei) și desigur reprezentanții Georgiei și Republicii Moldova.

Reuniunea în sine a demonstrat interesul statelor membre ale UE pentru Parteneriatul Estic, pentru subiectele politice din regiune, interesul pentru pentru agenda europeană a statelor ce au ca și prioritate procesul de integrare europeană.
Atât agenda, cât și discuțiile au pus accentul pe importanța Parteneriatului Estic pentru UE, în special acțiunile și situația din statele semnatare ale Acordului de Asociere.

În cadrul reuniunii, Marian Lupu a prezentat poziția Republicii Moldova privind conceptul Parteneriatului Estic și o altă parte a prezentării a vizat procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Referitor la Parteneriatul Estic, Marian Lupu a apreciat conceptul propriu-zis cât și suportul Suediei, Poloniei și altor state în apropierea țărilor ce au ca scop integrarea europeană, aplicarea acestui model de colaborare cu UE și care din 2011 a fost un suport în procesul nostru de integrare europeană, exemplu este regimul liberalizat de vize pentru Republica Moldova.

Perioada de la creare până în prezent, a demonstrat diferite abordări strategice ale țărilor membre ale Parteneriatului Estic. Republica Moldova, Georgia și Ucraina, state semnatare ale Acordului de Asociere, au pus prioritate în agenda politică internă anume subiectele ce vizează implementarea reformelor în vederea atingerii obiectivelor de integrare europeană, ceea ce nu este cazul altor state membre ale Parteneriatului Estic, care au demonstrat parțial anumite viziuni și priorități diferite de primul grup. În acest context, liderul PDM a reiterat propunerea sa enunțată de ceva timp în urmă, privind crearea unei platforme separate, Republica Moldova, Georgia și Ucraina, pentru colaborare în vederea implementării Acordului de Asociere. Aceasta urmează să fie o nouă formă instituționalizată de dialog și colaborare cu UE, fiind o nouă formă de dialog a Uniunii Europene cu statele semnatare ale Acordului de Asociere. Ideea a fost susținută și în perspectivă urmează să fie modelat un asemena mecanism.

Un mecanism diferit cu atenție și abordare diferită din partea partenerilor europeni, este și propunerea de a crea un grup de dialog în cadrul Adunării Parlamentare EURONEST anume pentru Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

Pe a doua dimensiune a prezentării, Marian Lupu a făcut o relatare amplă despre situația social-politică și economică din Republica Moldova. ”Avem nevoie de susținerea politică, de dialogul permanent și de atenția UE în regiune. Situația dificilă din Orient, criza refugiaților ar putea diminua atenția pentru Parteneriatului Estic, anume acest aspect poate fi un risc major pentru regiune. Un alt aspect ține de susținerea financiară, în special privind proiectele investiționale pentru Republica Moldova”, a spus Marian Lupu.

big_13220939_717045065100401_3861627950163643488_n big_13221695_717044771767097_2561929533179326880_n

Mihaela Rotari

Share