Maia Sandu și Igor Dodon au un scop comun? Răspunsul unui analist!

Maia Sandu și Igor Dodon au un scop comun? Răspunsul unui analist!

Europa Liberă l-a întrebat pe Vladimir Socor, analistul Fundației americane Jamestown Foundation: „Maia Sandu și Igor Dodon au un scop comun și colaborează pentru atingerea acestui scop, pe care îl putem defini în cuvinte generale drept bunăstarea Republicii Moldova, sau au scopuri diferite, rivale?”.

„E greu de spus, deoarece, în acest moment, cele două componente ale coaliției guvernamentale colaborează și rivalizează în același timp. Ei colaborează în interesul comun al scoaterii Moldovei din criză. Nici măcar nu-i vorba de prosperitate deocamdată, e vorba de a scoate Moldova dintr-o criză profundă. Moldova a fost, practic, pe pragul dispariției ca stat, ca entitate statală funcțională. Ea trebuie scoasă din adâncimea unei crize. Din acest punct de vedere, componentele coaliției guvernamentale au același interes”, a comunicat Socor.

„Dar, în același timp, ele sunt rivale. Sunt rivale politic și cultural, cum spuneam adineauri. Și alegerile locale care vor avea loc în octombrie, pe termen scurt, accentuează rivalitatea. După alegeri, elementele de rivalitate ar putea să fie mai puțin subliniate. Dar atât timp cât avem alegerile în față, elementele de rivalitate riscă să predomine asupra elementelor de interes comun”, a mai adăugat el.

Mihaela Rotari

Share