Maia Sandu și-a exprimat aprecierea lucrătorilor din domeniul agriculturii și industriei prelucrătoare

Maia Sandu și-a exprimat aprecierea lucrătorilor din domeniul agriculturii și industriei prelucrătoare

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a exprimat aprecierea față de oamenii care lucrează în domeniul Agriculturii și Industriei prelucrătoare cu prilejul marcării Zilei profesionale, informează OFICIAL. 

Maia Sandu le-a mulțumit tuturor fermierilor, mari sau mici, pentru munca pe care o fac.

„Ei nu doar își hrănesc familia, comunitatea și țara – ei asigură cu locuri de muncă sute de mii de oameni din satele noastre. Mulțumesc și celor care muncesc în industria de prelucrare, iar pe antreprenorii din această ramură îi încurajez să aplice tehnologii inovative și prietenoase mediului, pentru a aduce un produs gustos și sănătos pe masa consumatorului”, spune Președintele.

De asemenea, șeful statului a menționat că statul a venit cu mai multe măsuri în acest an dificil.

„Fondul de subvenționare în agricultură a crescut la 1,75 miliarde de lei, față de 1,1 miliarde în 2021, și a fost îmbunătățit mecanismul de alocarea a subvențiilor. A crescut accesul la subvenții pentru tinerii fermieri, femeile fermiere şi migranţii reveniţi care vor să dezvolte afaceri agricole și au fost majorate subvențiile pentru sectorul zootehnic. La fel, fermierii au beneficiat de compensarea accizei la motorină. Și Uniunea Europeană ne-a venit în ajutor: pentru a compensa pierderea piețelor din Est cauzată de războiul din Ucraina, a majorat cotele de export pentru șapte produse agricole din Moldova.

Obiectivul nostru este să dezvoltăm o agricultură rezilientă la schimbările climatice și competitivă. Să cultivăm produse de calitate, să dezvoltăm ramura de prelucrare și să facem din inscripția „Fabricat în Moldova” un lucru firesc pe piețele lumii.

În semn de apreciere a celor care și-au dedicat viața sectorului agricol am conferit, la 25 noiembrie, distincții de stat pentru un grup de opt lucrători din domeniu”, spune Maia Sandu.

Share