Maia Sandu se află într-o vizită de stat în Regatul Norvegiei

Maia Sandu se află într-o vizită de stat în Regatul Norvegiei

În perioada 6-7 mai, Președinta Maia Sandu se află într-o vizită de stat în Regatul Norvegiei, la invitația Majestăților Lor Regele Harald al V-lea și Regina Sonja. Este pentru prima dată când un președinte al Republicii Moldova efectuează o vizită de stat în Norvegia.

În cadrul vizitei, șefa statului va purta discuții și cu Prim-ministrul norvegian, Jonas Gahr Støre, cu Președintele legislativului Masud Gharahkhani, și cu membrii comisiei parlamentare pentru afaceri externe și apărare.

În ultimii doi ani, Norvegia a oferit un sprijin consecvent Republicii Moldova. Odată cu începerea războiului din Ucraina, prin intermediul agențiilor ONU și ale altor organizații internaționale, a furnizat sprijin umanitar pentru susținerea refugiaților ucraineni și a comunităților care îi găzduiesc. Norvegia a contribuit, de asemenea, cu fonduri pentru achiziționarea de gaze naturale și pentru sprijinirea economiei noastre afectată de război.

În plan economic, Moldova a semnat acum un an acordul de liber schimb cu Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA), din care face parte și Norvegia. Documentul, odată ratificat de Oslo, va deschide noi oportunități pentru producătorii moldoveni pe o piață stabilă, cu o putere de cumpărare înaltă, totodată făcând țara noastră mai atractivă pentru investitorii norvegieni.

Drept semn al acestei relații bilaterale tot mai strânse, Norvegia a anunțat că va deschide, în această vară, un oficiu diplomatic la Chișinău.

Share