Maia Sandu: Reformarea justiției este prioritatea numărul unu a guvernării

Maia Sandu: Reformarea justiției este prioritatea numărul unu a guvernării

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a participat la Forumul pentru reformarea justiției și combaterea corupției, transmite OFICIAL.

În discursul său, Maia Sandu a spus că reformarea justiției este prioritatea numărul unu a guvernării, dar și a cetățenilor.

„După mai multe încercări eșuate de a face ordine în justiție, astăzi avem, în sfârșit, ocazia de a mișca carul din loc. Avem toate premisele pentru asta, inclusiv cel mai important lucru – voință politică. Astăzi conducerea țării – președintele, majoritatea parlamentară, guvernul – își dorește ca instituțiile în domeniul justiției să devină funcționale, independente și să acționeze cu integritate și profesionalism. Asta a cerut societatea, pentru asta au votat cetățenii și această reformă este datoria noastră față de cetățeni și față de întreaga societate.

Reforma justiției țintește un domeniu anume, dar efectele acesteia vor fi resimțite de toată societatea. Restabilirea încrederii în actul justiției este o precondiție pentru ca oamenii să-și recapete încrederea în statul Republica Moldova. De aceasta depind investițiile în economie, dezvoltarea afacerilor, colectarea impozitelor, calitatea serviciilor publice,  într-un final, calitatea vieții cetățenilor în țara noastră”, spune Maia Sandu.

Președintele țării a vorbit și despre lupta cu corupția.

„Lupta cu corupția este și ea parte din această ecuație. Corupția împiedică dezvoltarea țării, ea este una dintre cauzele principale ale sărăciei cu care ne confruntăm. Prioritatea noastră este lupta cu corupția mare, cu infractorii care au transformat instituțiile statului în surse de rentă și venit personal. Dar acest flagel trebuie eliminat la toate nivelurile.

Trebuie să eliminăm și corupția cu care se confruntă cetățenii zilnic, atunci când solicită un serviciu public. Funcționarii corupți, obișnuiți să bage mâna în buzunarul omului, subminează încrederea omului în stat.

Corupția distorsionează valorile noastre și ne oferă modele strâmbe, după care se conduc azi unii tineri și adulți laolaltă. Unii oameni nu mai prețuiesc educația și munca în calea lor spre o viață îndestulată. Aleg, în schimb, câștigul ușor și rapid, de multe ori ilegal sau la limita legii, aleg schemele de corupție sau evaziunea fiscală. Acest proces periculos erodează baza morală a societății noastre și trebuie oprit”.

De asemenea, Maia Sandu s-a adresat celor care muncesc în domeniul justiției și combaterii corupției.

„A venit timpul să lucrăm împreună pentru a corecta mersul lucrurilor în țara noastră. Astfel vom putea construi împreună un stat funcțional și o țară prosperă, unde toți oamenii au șansa să trăiască bine. Iar într-o țară prosperă, și oamenii din justiție o duc bine și sunt respectați. Acesta este îndemnul meu pentru angajații din sectorul justiției: veniți să puneți umărul la schimbarea pe care am inițiat-o. De data asta, vom reuși. Ne vom folosi toată priceperea, resursele și voința politică în acest scop. Progresul în acest domeniu este necesar – și este inevitabil”, a spus Maia Sandu.

Cristina Parfeni

258267407_638535443812790_6859078218081720863_n

Share