Maia Sandu: Pentru a accepta nominalizarea la funcția de Prim-ministru, vreau să…

Maia Sandu: Pentru a accepta nominalizarea la funcția de Prim-ministru, vreau să…

Candidatul PLDM la funcția de prim-ministru Maia Sandu a scris pe o rețea de socializare detalii referitor la solicitările ei ce ține de funcția dată.

“Pentru că există diverse interpretări ale „condițiilor mele” pentru a accepta nominalizarea la funcția de Prim-ministru, vreau să fac următoarele precizări: 1) nu am cerut să formez eu Cabinetul de miniștri. Realizez că e dreptul partidelor să înainteze persoane conform acordului încheiat. Cred, totuși, ca trebuie să pot să „am un cuvînt de spus” asupra componenței. 2) Nu pot să-mi asum responsabilitatea pentru politica economică și financiară a statului și să fiu sigură că voi putea realiza toate măsurile pentru obținerea unui program cu Fondul Monetar Internațional atîta timp cît Guvernul nu are un partener de încredere la Banca Națională. Evenimentele din ultimele luni ne-au demonstrat că nu putem fi siguri că managementul actual al Băncii face tot posibilul pentru a asigura integritatea și stabilitatea sistemului bancar. 3) În primele zile ale activității sale, noul Guvern va trebui să vină cu un plan de măsuri anticriză, care va include și reducerea semnificativă a cheltuielilor publice. Este evident că, cel puțin pe termen scurt, aceste măsuri nu vor contribui la creșterea standardelor de viață ale populației”, a explicat Maia Sandu.

Ea a mai spus că, guvernarea pentru a avea obraz să ceară populației ca să îi sprijine să putem depăși această situație, care este o consecință directă a furtului din sistemul bancar, trebuie, cel puțin, treuie să transmit un semnal clar că instituțiile statului, în sarcina cărora este tocmai prevenirea unor asemenea ilegalități, sînt sancționate.

“De asemenea, am solicitat ca, înainte să inițiez orice discuție cu deputații, să am o întîlnire cu conducerea partidelor, cu participarea partenerilor de dezvoltare, pentru a mă asigura că avem aceeași înțelegere și același nivel de angajament cu privire la acțiunile pe care trebuie să le întreprindem în vederea deblocării finanțării externe, dar și pentru a exprima solicitările la care m-am referit mai sus”, a menționat Sandu.

Doina Secrieru

Share