Maia Sandu, la Vilnius: Sunt convinsă că Moldova și Lituania au înainte mulți ani de prosperitate și conlucrare reciproc avantajoasă

Maia Sandu, la Vilnius: Sunt convinsă că Moldova și Lituania au înainte mulți ani de prosperitate și conlucrare reciproc avantajoasă

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a ținut un discurs în cadrul Zilei Statalității Lituaniei, la Vilnius, informează OFICIAL.

Maia Sandu a vorbit despre relațiile dintre cele 2 state.

„De-a lungul secolelor țările noastre au menținut strânse relații comerciale, militare și culturale. Ne leagă multe lucruri și din istoria recentă. Moldovenii au urmărit cu admirație și au sprijinit Mișcarea de eliberare națională de la sfârșitul anilor ‘80, din Lituania. Suntem prima țară care a recunoscut redobândirea independenței Lituaniei, în primăvara anului 1990. Lituania rămâne și astăzi un exemplu de demnitate și curaj pentru țara mea. Apreciem susținerea consecventă din partea Lituaniei pentru dezvoltarea democratică și integrarea europeană a Republicii Moldova. Astăzi, suntem ancorați ferm pe drumul spre Europa după ce acum două săptămâni, Consiliul European ne-a acordat statutul de țară candidată. Decizia de a oferi Moldovei, alături de Ucraina, șansa integrării europene a fost luată într-un context regional dramatic. Pe 24 februarie, tancurile rusești au invadat Ucraina. De patru luni și jumătate, Ucraina luptă cu armata rusă, care îi omoară cetățenii și îi distruge orașele. Ucraina luptă pentru libertatea sa, pentru libertatea și viitorul Europei.

Moldova și Lituania s-au solidarizat cu Ucraina din prima zi. Am pledat pentru oprirea ororilor acestui război și ne-am oferit ajutorul. Moldova găzduiește zeci de mii de refugiați ucraineni, oferindu-le casă și masă. Lituania acordă sprijin economic, politic și militar Ucrainei”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu a adresat felicitări poporului lituanian.

„Sunt convinsă că Moldova și Lituania au înainte mulți ani de prosperitate și conlucrare reciproc avantajoasă, în sânul familiei statelor europene. Ca și Lituania, noi cunoaștem prețul libertății noastre și suntem pregătiți să o apărăm. Astfel vom garanta pacea, siguranța și prosperitatea regiunii noastre, pentru binele tuturor. Felicitări sincere întregului popor lituanian cu ocazia Zilei Statalității. Trăiască Lituania – Tegyvuoja Lietuva!”, a spus în încheiere Maia Sandu.

Share