Maia Sandu l-a găzduit la Chișinău pe Președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella

Maia Sandu l-a găzduit la Chișinău pe Președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella

Președinta Maia Sandu l-a găzduit, astăzi, la Chișinău pe Președintele Italiei, Sergio Mattarella. Șefii de state au susținut o conferință de presă comună. „Mă bucur să avem în Republica Italiană un aliat și un susținător de nădejde. Îi mulțumesc Președintelui Italiei, Sergio Mattarella, pentru vizita lui la Chișinău și pentru sprijinul necondiționat oferit țării noastre”, a afirmat Președinta Maia Sandu. 

Șefa statului a mai specificat că Moldova și Italia au dezvoltat relații tot mai strânse în ultimii ani, în beneficiul cetățenilor celor două țări. „Contribuția generoasă a Italiei ne-a ajutat să compensăm o parte din facturile la energie. Astăzi, Italia și-a reconfirmat susținerea sa pentru parcursul nostru european prin semnarea unei declarații comune. În Italia avem și o comunitate mare și frumoasă de moldoveni, iar unii dintre ei dezvoltă afaceri în orașele italiene. Totodată, putem vedea și în Moldova zeci de brutării, restaurante și mici afaceri, inspirate din experiența italiană a antreprenorilor moldoveni, reîntorși acasă. Înțelegem dorul imens al celor plecați și îi așteptăm cu drag acasă. Și facem tot posibilul pentru ca nivelul de trai din Moldova să crească, să îmbunătățim infrastructura, să modernizăm localitățile noastre ca să arate ca în Italia, ca în Europa”, a mai punctat Președinta Maia Sandu.

Tot astăzi, la Chișinău, au fost semnate Programul Executiv de Cooperare Culturală între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Italiene pentru 2024 – 2027 și Declarația comună în sprijinul aderării Moldovei la UE.

Luni, 17 iunie, cu ocazia vizitei Președintelui italian Sergio Mattarella, la Palatul Republicii a fost organizat un concert care a onorat opera lui Giacomo Puccini – așa cum 2024 este anul în care celebrăm opera cunoscutului compozitor – și la care au fost prezenți liderii celor două state.

Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele Italiei, Sergio Mattarella, pot fi citite aici.

Share