Maia Sandu își dorește un nou mandat de ministru

Maia Sandu își dorește un nou mandat de ministru

Deputatul PLDM, Maia Sandu, a spus că şi-ar dori un nou mandat de ministru al educaţiei, pentru a continua reformele începute, însă nu ştie dacă va fi propusă de partid. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii  „Puterea a patra” de la postul de televiziune „N 4”, transmite IPN.

Maia Sandu susţine că mai sunt încă multe lucruri pe care regretă că nu a reuşit să le facă în perioada exercitării mandatului. Unul din planurile sale este revizuirea curriculei pentru clasele primare. „Curricula pentru clasele primare este prea încărcată, iar unii profesori fac exces de zel şi supraîncarcă elevii cu teme. Când ajung în clasele gimnaziale, copiii deja sunt plictisiţi şi obosiţi şi nu mai vor să înveţe. Se creează aşa o impresie că în şcolile noastre se face carte doar în clasele primare. În SUA, de exemplu, în clasele primare se studiază mai puţin, dar se începe a studia serios în clasele gimnaziale. Ne vom orienta după această practică”, a precizat Sandu.

Ministrul educaţiei în exerciţiu a mai comunicat că urmează a fi reformat şi învăţământul preşcolar. „Copiii la grădiniţă nu trebuie să înveţe să citească şi să socotească. Grădiniţa trebuie să urmărească scopul de socializare a copiilor, de a-i obişnui cu un regim anumit. Vom insista ca în fiecare localitate să fie câte o grădiniţă cât de mică”, a adăugat Sandu.

Printre restanţele enumerate de către Maia Sandu va fi formarea inspectoratelor şcolare, care să asigure calitatea educaţiei în şcoli, şi a unei agenţii specializate în evaluarea calităţii învăţământului superior. De asemenea, se va insista pe calitatea pregătirii cadrelor pedagogice. „Anual avem câte trei mii de absolvenţi ai facultăţilor pedagogice, însă ajung în şcoală cel mult 500 dintre ei. Mulţi vin la aceste universităţi doar pentru a obţine licenţa de studii superioare. Cred că vom reduce numărul de locuri la aceste universităţi, iar banii economisiţi vor fi investiţi  în calitatea studiilor”, a spus Sandu.

Maia Sandu consideră că greul abia începe, deoarece urmează a fi implementat  noul Cod al Educaţiei, care cuprinde toate sferele educaţiei.

Maia Sandu a mai declarat că pentru ea contează mult care vor fi prioritățile următoarei guvernări, dacă acolo se vor regăsi subiectele care sunt cu adevărat importante pentru societatea noastră. „Sunt probleme ce țin de nivelul de viață a oamenilor pentru că încă avem sărăcie și trebuie să îmbunătățim acești indicatori, probleme ce țin de justiție, de corupție. Bineînțeles că educația este o prioritate, dacă vrem să avem o societate educată, pentru că o societate educată înseamnă în viitor o societate prosperă. Deci, spuneam că pentru mine contează care vor fi prioritățile pe care le stabilește următoarea guvernare și, evident, contează și echipa”, a conchis Sandu.

Mihaela Rotari

Share