Maia Sandu: Cu excepția câtorva deputați din PSD din România, nimeni nu crede în independența justiției în Republica Moldova

Maia Sandu: Cu excepția câtorva deputați din PSD din România, nimeni nu crede în independența justiției în Republica Moldova

Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, liderul Partidului Platformei DA (PPDA), Andrei Năstase, dar și Viorel Cibotaru, președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), au susținut o conferință de presă cu privire la rezultatele vizitei la Strasbourg, informează Oficial.

În acest fel, Maia Sandu a oferit mai multe detalii. „În perioada 3-5 iulie, am întreprins o vizită la Strasbourg, unde am avut întâlniri cu reprezentanți ai Parlamentului European, reprezentanți ai Consiliului și Comisiei Europene și, de asemenea, cu reprezentanți ai Consiliului Europei. Scopul vizitei a fost să informăm oficialii europeni despre situația care s-a creat în Republica Moldova, după deciziile abuzive ale curților de invalidare a rezultatelor alegerilor din Chișinău și după decizia Comisiei Electorale Centrale de anulare a alegerilor din Chișinău. Toți interlocutorii noștri au condamnat deciziile abuzive ale justiției, prin care au fost invalidate rezultatele alegerilor din Chișinău”, a precizat ea.

Prin urmare, Sandu a vorbit despre atitudinea oficialilor. „Nerecunoașterea votului cetățenilor a fost calificată drept una nedemocratică. Am oferit detalii despre caz și am prezentat Rezoluția protestului din 1 iulie, dar și anumite analize, care au fost făcute de societatea civilă. A trebuit să dezmințim mai multe falsuri, care au fost promovate de către reprezentanții regimului în aceeași perioadă la Strasbourg. Cu excepția câtorva deputați din Partidul Social Democrat din România, nimeni nu crede în independența justiției în Republica Moldova. Pentru toată lumea este clar că decizia de invalidare a rezultatelor alegerilor este una motivată politic. Chiar și reprezentanții PSD-ului au recunoscut că invalidarea rezultatelor alegerilor este un abuz”, a menționat ea.

Maia Sandu a vorbit și despre Rezoluția votată: „Așa cum cunoașteți, Parlamentul European a votat o Rezoluție foarte dură pentru Republica Moldova. Rezoluția reiterează câteva lucruri foarte importante: necesitatea validării rezultatelor alegerilor din mun. Chișinău, abrogarea sistemului mixt, investigarea furtului miliardului și prin această rezoluție, europarlamentarii solicită suspendarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova”.

Andrei Năstase a comunicat despre rolul Rezoluției adoptate: „Este o sentință dată actualei guvernări pentru derapajele antidemocratice care au fost comise, de la momentul în care s-au produs alegerile parlamentare trecute și până în prezent. Se condamnă toate ilegalitățile acestui regim”.

Viorel Cibotaru a vorbit, la rândul său, despre însemnătatea Rezoluției: „Vreau să reconfirm faptul că și eu am avut aceeași senzație că Rezoluția Parlamentului European cu privire la situația din Republica Moldova este una extrem de dură, dar au existat și propuneri mult mai dure”.

Mihaela Conovali

Share