Maia Sandu a discutat cu Ambasadorul Germaniei despre prioritățile agendei bilaterale

Maia Sandu a discutat cu Ambasadorul Germaniei despre prioritățile agendei bilaterale

Președinta Maia Sandu a discutat astăzi cu Ambasadoarea Germaniei, E.S. Margret Maria Uebber, despre prioritățile agendei bilaterale și direcțiile principale de cooperare pe viitor. Șefa statului a mulțumit Ambasadoarei Uebber pentru susținerea pe care o arată țara sa parcursului european al Republicii Moldova și pentru prezența Cancelarului Olaf Scholz la summitul Comunității Politice Europene, din 1 iunie.

Președinta a subliniat că Germania este unul din partenerii noștri strategici, care ne sprijină eforturile de transformare a țării prin diferite proiecte în domenii precum: agricultură, energie verde, apărare și ordine publică, dar și sectorul digital. La sfârșitul lunii mai, guvernul german a anunțat o asistență nerambursabilă de aproape 39 de milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de producere a energiei regenerabile și de dezvoltare a eficienței energetice. Iar la sfârșitul anului trecut, a fost făcută o donație de 30 de automobile pentru Poliția de Frontieră, în valoare de aproximativ 2 milioane de euro. La fel, pentru modernizarea tehnică a Armatei Naționale, guvernul federal ne-a donat 19 transportoare blindate.

Prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) au fost realizate, în ultimul deceniu, mai multe proiecte de dezvoltare a satelor și orașelor noastre. De exemplu, în satul Roșu, Cahul, a fost construit sistemul de canalizare, în orașul Leova și satele din împrejurimi: Iargara, Filipeni, Romanovca și Cupcui au fost îmbunătățite serviciile publice de alimentare cu apă și canalizare. La fel, au fost susținute proiecte de eficiență energetică în școli, printre beneficiari au fost Liceul Teoretic „Matei Basarab” din orașul Basarabeasca și Liceul Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova.

Share