Mai multe grupuri de inițiativă în susținerea candidaților la prezidențiale au fost atenționate de CEC

Mai multe grupuri de inițiativă în susținerea candidaților la prezidențiale au fost atenționate de CEC

Comisia Electorală Centrală (CEC), în cadrul ședinței de ieri a aprobat mai multe hotărâri.

Membrii CEC au luat act de datele din rapoartele privind finanțarea activității grupurilor de inițiativă constituite în vederea colectării semnăturilor în susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024, la situația din 23 septembrie 2024. CEC a atenționat câteva grupuri de inițiativă asupra obligației de respectare a prevederilor Codului electoral privind respectarea termenelor de prezentare a rapoartelor. De asemenea, grupul de inițiativă în susținerea candidatei Irina Vlah a fost somat să verse în bugetul de stat suma de 15 925,24 lei, iar grupul de inițiativă în susținerea candidatului Octavian Țîcu – 10 083 lei, utilizați contrar legii. Grupul de inițiativă în susținerea candidatului Vasile Tarlev a fost atenționat să prezinte raportul corectat privind finanțarea activității pentru situația la 18 septembrie 2024.

La fel, CEC a luat act de informațiile și activitatea în cadrul grupurilor de lucru interinstituționale ce țin de asigurarea desfășurării în bune condiții a alegerilor din 20 octombrie 2024.

CEC a confirmat reprezentantul în Comisia Electorală Centrală și persoana responsabilă de finanțe (trezorierul) din partea Partidului Politic „VOINȚA POPORULUI” în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024.

Membrii CEC au aprobat mai multe spoturi video în calitate de mesaje de interes public: 3 spoturi video informative și motivaționale elaborate în cadrul campaniei de informare pentru referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024,   3 spoturi video motivaționale pentru tineri elaborate de către Agenția Național pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret din Republica Moldova, 1 spot video elaborat de Asociația obștească „Promo-LEX” în cadrul campaniei de informare a alegătorilor în contextul alegerilor din 20 octombrie 2024.

De asemenea, CEC a acreditat  59 de persoane în calitate de observatori naționali din partea Asociației obștești „Promo-LEX” și 9 persoane în calitate de observatori internaționali din partea International Republican Institute Washington, Sucursala Chișinău.

În ședință a fost aprobată modificarea anexei la hotărârea Comisiei privind lista partidelor politice care au dreptul să participe la alegerile locale noi în unele localități din 17 noiembrie 2024, în contextul deciziei Judecătoriei Bălți de a limita activitatea Partidului Regiunilor din Moldova pentru o perioadă de 6 luni.

De asemenea, membrii CEC au constituit circumscripțiile electorale de nivelul întâi pentru alegerile locale noi din 17 noiembrie 2024.

Share